Demokratia, tasa-arvo, sivistys, suvaitsevaisuus

Johdonmukainen värinkäyttö

TSL:n värit ovat merkin punainen ja kaksi oranssia. Käytä painotöissä ensisijaisesti vain liiton merkin värejä. Otsikot voivat olla myös mustia tai harmaita (22% tai PMS Cool Gray 8).

Neliväripainatus: Neliväritöissä käytetään prosessivärejä (CMYK-värit). Kirjain viittaa väriin ja numero prosenttiin (C = cyan, M = magenta, Y = keltainen, K = musta). TSL punainen = M95, Y70, K5, TSL oranssi = M50, Y100, K5, TSL vaalea oranssi = M28, Y55. Koodin mukaan värit voidaan tarvittaessa luoda uudelleen taitto-ja grafiikkaohjelmiin.

Web ja näyttögrafiikka: Toimistosovelluksissa ja netissä käytetään RGb-värejä. Punainen on R188 G36 b61, oranssit R211 G141 b26 ja R236 G196 b131.

Kaksiväripainatus ja muut tekniikat: Kaksiväritöissä käytetään mv-merkkiä (17%/40%/70%). Seripainojen käyttämiä spottivärejä (Pantone eli PMS-värit) vältetään. Ne voidaan usein korvata digitekniikkalla (esim. T-paidat jne). jos PMS-värejä joudutaan käyttämään pyritään samoihin sävyihin kuin CMYK-väreissä. Punainen (PMS 186), tumma oranssi (PMS 138) ja vaalea oranssi (PMS 1355).

Liiton pääväri viestinnässä on oranssi. Sitä käytetään palkeissa ja laatikoissa huomiovärinä ellei ole jotakin syytä poiketa siitä. Tällainen syy voi olla esimerkiksi sarjailmeen luominen julkaisulle tms. Tällöin käytetään ensisijaisesti merkin värejä.

Painopaperisuositus: Painopaperi valitaan työn mukaan, mutta peruspaperiksi suositellaan Galerie Art Matt-paperia. Tämä kotimainen täysmatta paperi on saatavilla kattavissa grammapainoissa. Paperilla on 14001 ympäristösertifikaatti. Suositukset: esitteet (sivuja alle 16) 150 g, esitteet (sivuja alle 64) 135 g, esitteet (paljon sivuja) 115 g, kannet 250 g tai 300g.

Luettavuutta ja tunnistettavuutta

TSL:n tekstityyppi on Meta. Se on Erik Spekermannin suunnittelema päätteetön tekstityyppi jonka suunnittelussa on pyritty mahdollisimman hyvään luettavuuteen lisäämällä kirjaimiin vaihtelevan paksuisia linjoja, muotoja ja kulmia. Meta on ns. humanistinen groteski ja se on eräs 90-luvun arvostetuimmista uusista tekstityypeistä. Se soveltuu hyvin niin pitkiin kuin lyhyisiinkin teksteihin.

Vältä aina liian monia kirjasinleikkauksia ja pistekokoja. jotta saavutettaisiin tarpeellinen kontrasti eri tekstiosien välillä, pistekokojen ero on vähintään kaksi pistettä, esim: 8–10–12–14. Leipäteksti on Meta Plus bookia, Väliotsikko samaa pistekokoa versailina (suuraakkoset). Otsikoissa käytetään Meta Plus boldia ja sen tukena tarpeen mukaan ylä/alaotsikkoa Meta Plus bookilla jollakin merkin väreistä. Pääotsikko voi olla musta, valkoinen tai harmaa. jos Meta ei ole käytössä, käytä Arialia.

Yhtenäinen sommittelu luo selkeyttä

Työväen Sivistysliiton merkissä liiton nimi on aina logon oikealla puolella alhaalla. Nimeä ei kirjoiteta merkin yhteydessä erikseen uudelleen vaan käytetään valmista tiedostoa. Pyri sijoittamaan merkki työn vasempaan yläkulmaan. Merkki on parhaiten edukseen jos sen ympärille jää runsaasti tyhjää tilaa. Rauhoitettu alue on vähintään neljäsosa merkin korkeudesta. Merkin minimikorkeus on 20 mm.

Pyri sijoittelemaan tekstit ja kuvat omiksi selkeiksi kokonaisuuksikseen, joiden välissä on tyhjää tilaa. Käytä kuvissa pyöristettyjä kulmia silloin kun mahdollista. (Esim. InDesignissa: Object -> Corner effects > Rounded > 4.3mm).

Huom. Logon kuviota ei saa käyttää erillisenä kuvitusaiheena (leija, perhonen, kirja jne.) vaan logo täytyy rauhoittaa erilleen muusta sommittelusta.

Käytä valmiita malleja aina kuin mahdollista

Kirjapaino-hakemisto tarkoittaa painokäyttöä. Logot eri käyttötarkoituksiin-sivulta taitto-ohjelman käyttäjä löytää vektorimuotoiset merkit CMYK, mustavalko-ja PMS-värisinä. Hakemiston merkkejä voidaan skaalata suuremmaksi ja pienemmäksi ilman laadun muuttumista. Käytä eps-muotoa aina kuin mahdollista.

Toimisto-hakemisto on tarkoitettu toimisto-ohjelmistojen käyttöön. Näiden tiedostojen väriavaruus on mm. Microsoftin ohjelmistojen suosima RGb.

Internet-hakemisto sisältää originaalit web-käyttöön. Pyri käyttämään kuvaa 1:1 koossa, koska kuvan koon muuttaminen johtaa laadun heikkenemiseen.

Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje