Laulu ottaa kantaa

Työväenkulttuuri talteen ja eläväksi –musiikkihanke syntyi taiteilijoiden aloitteesta. Hankkeessa on mukana yksittäisiä musiikin ammattilaisia ja ystäviä sekä taiteilijoita ja tutkijoita. Laulu ottaa kantaa -nimellä on järjestetty työpajoja ja klubeja, joissa on nostettu esiin vanhoja työväenlauluja sekä tämän päivän yhteiskunnallista, kantaaottavaa musiikkia.

Laulu ottaa kantaa -verkostoon kuuluu useita taiteilijoita ja musiikintekijöitä. Hankkeen taustayhteisöjä ovat useat työväenliikkeen yhteisöt kuten Työväen Sivistysliitto TSL, Kansan Sivistystyön Liitto KSL, Työväen Arkisto ja Kansan Arkisto. Hanke tarjoaa päivitettyä tietoa työväenmusiikista alan harrastajille ja suurelle yleisölle työväenlaulu.fi -portaalin kautta.

Muusikko, äänisuunnittelija Timo Tipi Tuovisen koordinoimana kisällilaulujen keräys on tallentanut jo 3.500 kadoksissa ollutta kisällilaulua. Ne siirretään säilytettäviksi Työväen Arkistoon. Myös useita lauluntekijöitä on haastateltu. Keräys on tuonut esiin mm. Reino Helismaan Kulosaaren Kisällittärille sanoittamia lauluja. Myös Rajamäen poikien lauluja on koottu huomattava määrä. Ryhmän pohjalta perustettiin sittemmin legendaarinen Dallapé-orkesteri. Lisätietoja keräyksestä Timo Tuoviselta, sähköpostiosoite: tipituovinen@gmail.com.