Osallistu ja vaikuta

Stalin kisällilaulujen takapiruna?

TSL on mukana 10. marraskuuta 2018 Stadin työväenkirjallisuuspäivillä Aatosta jaloa - marraskuun valoa. Kisällilaulut olivat aikansa kantaaottavaa musiikkia. Vallanpitäjiä ja ajankohtaisia ilmiöitä käsiteltiin sanoituksissa huumorilla ja ilkamoiden. Laulu yhdisti työväkeä, mutta sen voiman ymmärsivät myös valtaapitävät. Kisällilaulujen merkitystä eri vuosikymmenillä valottaa muusikko ja tuottaja Timo Tipi Tuovinen. Näytteitä lauluista esittää muusikko Juha Hostikka. Tilaisuuden järjestäjää TSL ja Laulu ottaa kantaa -verkosto.

 

Nauretaan hallitus suohon -ilkamat

Helsingin Skansenilla Hakaniemenrannassa nauretaan ja lauletaan hallitus suohon perjantaina 5. lokakuuta klo 16-17. Nyt sanellaan duunareille, työttömille ja muulle ”katuroskalle” suorat sanat sekä sävelet. Tästä ei tapahtuma kurjistu: luokatonta ohjelmaa ja hernekeittoa tuulen tuivertamassa ja harmaassa Hakaniemessä. Kurjuuden maksimointia hallituksen hengessä.

Soppatykit ovat ruokkimassa nälkäisiä klo 16 lähtien Teollisuusliiton talon edustalla, Hakaniemenranta 1. Kansaa viihdyttävät DJ Njassa ja Jussi Raittinen. Stand up -puheista vastaavat Ida Akkila ja Risto K. Järvinen. Emmi Kuittinen muistaa hallitusta itkuvirsillä. Kurjuuden maksimointi -karaokessa kaikki paikalle ilmestyneet pääsevät ääneen yhteislauluhengessä.

Tapahtuman järjestävät Laulu ottaa kantaa -verkosto, Työväen Sivistysliitto TSL ja Kansan Sivistystyön Liitto KSL. Verkosto koostuu kantaaottavan laulun tekijöistä, esiintyjistä ja alan tutkijoista. Se tuottaa tilaisuuksia, klubeja ja työpajoja sekä ylläpitää vanhojen kisällilaulujen perinnettä, jossa huumorin ja ilkamoinnin kautta otetaan kantaa ajankohtaisiin teemoihin. Lisää tietoa löydät työväenlaulu-portaalista.

Tällä kerralla laulu ottaa kantaa lokakuun viilenevässä säässä Hakaniemenrannassa. Tapahtumaa ei suositella alle 15-vuotiaille stand up’issa mahdollisesti käytettävän ronskin kielenkäytön vuoksi. Facebook-tapahtuma

Tulevaisuus tänään

SAK:n järjestämässä Tulevaisuus tänään -tapahtumassa 6.10.2018 on painavaa puhetta työstä ja sen muutoksesta. Tiukkaa asiaa yhteiskunnan murroksesta. Korkeatasoisia keskusteluja. Mieleenpainuvia kohtaamisia. Keskustelua mm hyvinvoinnista, toimeentulosta, työelämän vaatimuksista, ammattiyhdistysliikkeen uusista toimintatavoista sekä työn ja ympäristön suhteesta. Keskustelijoiksi ovat lupautuneet muun muassa Owen JonesEsko Valtaoja, Sirpa Pietikäinen, Pirjo Nuotio, Niina Lahtinen, Anu Partanen ja Roni Back.

Paasitornissa ovat myös yhteistyökumppaneita omilla esittelypisteillään. Myös TSL paikalla.

Tulevaisuus tänään -tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Paasitornin ovet avautuvat kello 9. Ensimmäisessä keskustelussa kello 9.30 alkaen pohditaan brittiläisen tietokirjailijan Owen Jonesin johdolla, miten käy hyvinvointiyhteiskunnalle tulevaisuudessa. Päivän päättävä Esko Valtaojan ja Jarkko Elorannan keskustelu alkaa kello 15.00. Tarkemmat tiedot Facebook ja Twitter fb.me/ttanaan ja twitter.com/ttanaan.
 

Unohtumattomat hetket -muistitietokeruu

Suomessa toimii kaksi muistitietoinstituutiota, Työväen Arkisto Helsingissä ja Werstas Tampereella, joiden valtakunnallinen vastuutehtävä on tallentaa kokoelmiinsa myös sukupuoleltaan ja seksuaalisuudeltaan moninaisten ihmisten muistoja ja kokemuksia.

Vuonna 2005 muistitietotoimikunta järjesti ensimmäistä kertaa Näkymättömästä näkyväksi -keruun lesbojen, homojen, bi- ja transihmisten (LHBT) kokemuksista. Nyt käynnissä on uusi keruu otsikolla Unohtumattomat hetket, jossa tavoitellaan vielä laajempaa vastaajakirjoa. Tutumpien LHBT-vastaajien lisäksi muistoja unohtumattomista hetkistä kaivataan esimerkiksi queereiltä, ei-binaarisilta, sukupuolettomilta, muunsukupuolisilta, aseksuaaleilta, demiseksuaaleilta, panseksuaaleilta, polyamorisilta ja kinky-yhteisöön kuuluvilta kirjoittajilta. Tämän keruun toinen uusi piirre on myös se, että kuvauksia unohtumattomista hetkistä toivotaan erityisesti myös heteroilta.

Työväen muistitietotoimikunnan kanssa yhteistyössä toteutetun keruun on laatinut Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaineessa työskentelevä kollegiumtutkija, dosentti Tuula Juvonen. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa teokset Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia (2002), joka kertoo homoseksuaalisuudesta sotien jälkeisessä Suomessa ja Kaapista kaapin päälle (2015), joka käsittelee lesbo- ja homopoliitikkojen runsastumisen kautta sitä, kuinka lainsäädännön kehittyminen on muuttanut avoimesti elämisen ehtoja Suomessa ja Saksassa.

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta koskevaa muistitietoa kerätään nettikyselynä. Sivustolta löytyy kyselylomake, johon voi vastata nimellä tai nimimerkillä. Siellä kysytään vastaajasta taustatietoja ja pyydetään kirjoittamaan neljänlaisista muistoista: henkilökohtaisista, yhteiskunnallisista, sellaisista, joissa erilaiset toiseudet risteytyvät toisiinsa, sekä netin käyttöön liittyvistä unohtumattomista hetkistä.

Vastaukset saavat olla hyvinkin vapaamuotoisia. Se, että jaksaa vastata edes yhteen kysymyksistä omalla muistollaan on parempi kuin se, ettei vastaisi lainkaan! Halutessaan keruuseen voi osallistua lomakkeen sijaan myös sähköpostilla tai kirjeitse. Tällöin vastaaja voi pyytää tarvittaessa lisätietoja Työväen arkistosta osoitteella pete.pesonen@tyark.fi.

Arkistoon saapuneet muistot tallennetaan, ja ne ovat tämän jälkeen tutkijoiden käytettävissä. Niiden käyttöä rajoittavat niin arkistoa kuin tutkijoitakin sitovat eettiset säännöt, jotka kieltävät muun muassa vastaajien henkilöllisyyden paljastamisen ilman lupaa tai haitan aiheuttamisen vastaajille.

Keruu jatkuu aina marraskuun loppuun, joten se ulottuu kattamaan myös sateenkaarihistoriakuukauden, jota vietetään Suomessa ensimmäistä kertaa 20.10.–20.11.2018. 

 

TNL 100 -muistitietokeruu

Onko sinulla harrastajateatteritoimintaan liittyviä muistoja, valokuvia tai muita dokumentteja? Oletko valmis luovuttamaan ne arkistolle tai tutkimuskäyttöön? Työväen Näyttämöiden Liitto täyttää 100 vuotta vuonna 2020. TNL ja Työväen Arkisto järjestävät vuonna 2018 keruun, jonka tarkoituksena on saada talteen tietoa, muistoja ja kokemuksia harrastajateatteritoiminnasta. Täältä lisätietoa.