TSL100-juhlavuosi

Työväen Sivistysliitto TSL on työväenliikkeen arvopohjaan sitoutunut järjestöjen oppilaitos, joka rohkaisee ihmisiä osallistumiseen ja vaikuttamiseen yhteiskunnassa. Liiton tavoitteena on edistää toiminnallaan demokratiaa, yhteiskunnallista ja sivistyksellistä tasa-arvoa sekä suvaitsevaisuutta yhteistyössä jäsenjärjestöjensä ja yhteistyökumppaniensa kanssa. TSL on perustettu 1. syyskuuta vuonna 1919. Liitto juhlistaa vuonna 2019 satavuotista taivaltaan ympäri vuoden erilaisilla tapahtumilla, ks. alla.

Juhlavuonna taistellaan sivistyksen voimalla lliton perustajahahmon, professori Väinö Voionmaan sanoin hengenpimeyttä vastaan. Työväen Sivistysliitto TSL käynnisti juhlavuoden julkaisemalla toimittaja Ville Blåfieldin kirjoittaman ja Editan kustantaman kirjan Hengenpimeyttä vastaan, puheenvuoroja sivistyksestä (Edita 2019). Sivistyksen ja sen myötä osallisuuden jakaminen kaikille kansanosille on ollut Suomen itsenäisyyden ajan suuri idea ja menestystarina. Mutta kuka kantaa vastuuta sivistystyöstä nyt? Mitä sivistys ylipäätään nyky-yhteiskunnassa tarkoittaa? Ville Blåfieldin kirja luo katsauksen suomalaisen työväensivistystyön historiaan ja sivistysdebatin nykypäivään. Tutkijat, poliitikot, taiteilijat ja yhteiskunnalliset ajattelijat Kari Enqvististä Koko Hubaraan, Ronja Salmesta Eero Ojaseen, Tuomas Nevanlinnasta Anu Koivuseen ja Palefacesta Erkki Tuomiojaan esittävät poleemisia näkemyksiä sivistystyön tilasta ja sivistyksen merkityksestä. Kirjaa on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista ja kirjastoista.

Kirjan pohjalta on vuoden mittaan järjestetty keskusteluja yliopistoilla, kirjastoissa ja työväentaloilla. Täältä löydät #sivistysliike hengenpimeyttä vastaan-sarjan Helsingin seminaari-striimauksen 14.2.2019. Löydät kirjoituksia ja podcasteja Aikamerkki-verkkojulkaisusta. Kuuntele sivistyskeskustelua podcastilta.

Tulevia tapahtumia

Joensuu 9.10.2019

#Sivistysliike hengenpimeyttä vastaan saapuu Joensuuhun keskiviikkona 9. lokakuuta 2019. Kello 18 alkavassa keskustelutilaisuudessa Futura-rakennuksen F100-auditoriossa Joensuussa itä-Suomen yliopistolla, Yliopistonkatu 7, pohditaan mitä sivistys on tänä päivänä. Keskustelussa noussee esille vahvasti myös koulutuksen ja kulttuurin tila. Professori Maria Lähteenmäki käy lävitse keskustelun johdantona sivistystyön sadan vuoden kaaren. Hengenpimeyttä vastaan -sanonta tulee professori ja ministeri Väinö Voionmaalta sadan vuoden takaa. Voionmaa oli sivistysliikkeen käynnistäjiä tuolloin. Keskustelussa ovat mukana kulttuurijohtaja Sari Kaasinen sekä diakoniajohtaja ja TSL:n puheenjohtaja Ilkka Kantola. Tilaisuuden moderaattorina on dosentti Tapio Bergholm. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 17.30. Vapaa pääsy.

Helsingin kirjamessut 24.10.

100-vuotista sivistystyön taivaltaan juhliva Työväen Sivistysliitto on esillä Helsingin Kirjamessuilla. Torstaina 24. lokakuuta klo 15.30-16 Hakaniemi-lavalla Messukeskuksessa Pasilassa keskustellaan otsikolla Vieläkö on sijaa sivistykselle, entä sivistystyölle? TSL:n juhlakirjan Hengenpimeyttä vastaan, Puheenvuoroja sivistyksestä kirjoittaja Ville Blåfield haastattelee kosmologi Kari Enqvistiä, diakoniajohtaja Ilkka Kantolaa, rap-artisti Palefacea ja päätoimittaja Maria Petterssonia. Lisätietoja.

Helsinki 26.10.2019

Helsingin Kirjamessujen viikonloppuna TSL järjestää lauantaina 26. lokakuuta klo 15 ravintola Juttutuvassa tilaisuuden Politiikan Happy Hour Erkki Liikasen ja Tapio Bergholmin kanssa. Puhetta politiikasta, taloudesta ja kulttuurista Liikasen Olin joukon nuorin -kirjan pohjalta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lisätietoja.

 

Järjestetyt tilaisuudet

Kouvola 28.9.

TSL:n Kouvolan opintojärjestön Iltamat lauantaina 28.9. Tuulensuojassa Kouvolassa. Elävää musiikkia ja tanssia. Esiintyjinä Takavasen, Kylmäkiskoset, Hormoonit pois. 

Lahti 28.9.2019

Lahden Seudun Opintojärjestön tilaisuus Walimon Casseli-ravintolassa Lahdessa, Vesijärvenkatu 25. Dosentti Tapio Bergholm puhui työväenliikkeen sivistystahdosta. Viihteestä vastasivat Lahden kaupunginteatterin näyttelijät Ritva Sorvali ja Helena Ryti, jotka esittivät Kaj Chydeniuksen lauluja. Myös Lahden Seudun Varhaiseläkeläisten kansantanssiryhmä esiintyi.

Lahti 25.9.2019

Lahden Seudun Opintojärjestön luentotilaisuus professori ja ministeri Väinö Voionmaasta Kaupungin kirjastolla, Kirkkokatu 31, Lahti. Luennoitsijana valtiotieteitten maisteri Riitta Koivisto, joka on tehnyt pro gradu-työnsä Voionmaasta. Hän käsitteli Voionmaata sivistysmiehenä, kansanedustajana ja ulkopoliitikkona.

Helsinki Paasitorni 1.9.2019

TSL100-pääjuhlallisuudet järjestettiin liiton perustamispäivänä kokous- ja konferenssikeskus Paasitornissa Helsingissä. Sivistystä ja shampanjaa -brunssilla musiikillisesta viihteestä vastaa Kirsti Alho ja All About Eve. Brunssin lomassa toimittaja Ville Blåfield haastatteli presidentti Tarja Halosta ja Eero Heinäluomaa ja Ilkka kantolaa, Maria Lähteenmäkeä ja  Erkki Tuomiojaa, Antti Lindtmania ja Erkki Liikasta, Päivi Niemi-Lainetta ja Marko Piiraista, Johannes Koskista ja Sonja Kosusta sekä Ville Ylikahria, Paula Yliselää, Tuula Kumpumäkeä ja Jouko Muuria.

Klo 15 Opi perusasiat -konsertissa Paasitornin juhlasalissa kuultiin Koiton Laulu -kuoron esittämänä kuoron ohjelmiston uutta ja vanhaa, mm. Oppimisen ylistys -laulu solistina Monna Kamu. Konsertti huipentui kuoronjohtaja Tomas Takolanderin kirjailija Juha Hurmeen tekstiin säveltämään Nyljetyt laulut -juhlakantaattiin, jota säesti Helsingin Concordia-orkesteri ja laulusolistina Antti Mähönen. Konsertin juonsi Ville Blåfield. Esitysten aikana nähtiin kuvataiteilija Sampo Laaksosen kuvakollaaseja.

Kuopio 1.9. Kuopion kaupungintalon juhlasali

TSL Kuopion Opintojärjestön Sivistyksen voimalla eteenpäin -juhla pidetään su 1.9. klo 12-14 Kuopion kaupungintalon juhlasalissa, Tulliportinkatu 31, 70110 Kuopio. Tervehdyspuheenvuoron pitää Kuopion Opintojärjestö ry:n puheenjohtaja Pasi Lattunen. Musiikkia esittää Kuopion Kvartetti & johtana Paavo Lyytinen. Juhlapuheen pitää kansanedustaja Tuula Väätäinen. Niityllä tuulee -monologin esittää lausuntataiteilija Maija Piitulainen. Tilaisuudessa luovutetaan kunniakirja. Päätössanat lausuu Kuopion työväenyhdistys ry:n puheenjohtaja Jaakko Kosunen. Kahvitarjoilu.

Jyväskylä 23.8.2019

Wanhojen Tovereiden retkeily- ja kulttuuripäivät Jyväskylässä Aalto-salissa. TSL100 ja Hengenpimeyttä vastaan, Puheenvuoroja sivistyksestä -julkaisu näkyvilla Aalto-salin tiloissa.

Lempäälä 10.8.2019

Monikulttuurinen Pop Up -ruokamaistelutapahtuma Myllyrannan puistoalueella klo 11-14. Järjestelyjä koordinoi TSL:n Lempäälän-Vesilahden opintojärjestö. Mukana mm. Lempäälä-Seura, Lempäälän Kalevalaiset, Lempäälän Karjalaiset, Lempäälän Suomi-Unkari Seura, VPK veteraanit, Pirkkalan-Lempäälän 4H ry , Fatiman irakilainen keittiö, Sudanilainen keittiö, Kongolainen keittiö, Gulafrozin afghanistanilainen keittiö, Thaimaalainen keittiö, Nepalilainen keittiö, TSL:n Lempäälän-Vesilahden opintojärjestö tarjosi kahvin ja mehun. Ulkoilmatapahtumassa yleisö saattoi kiertää pisteeltä toiselle ja osallistua maistelemiseen ja kysellä ruuan valmistuksen niksejä ja ohjeita. 

Valkeakoski 26.7.2019

TSL vietti 100-vuotista työväenkulttuurin juhlaa Valkeakoskella Työväen Musiikkitapahtumassa perjantaina 26.7.

Jylhävaara-salissa keskusteltiin Onko kansanliikkeiden aika ohi - Voimaa ja liikettä järjestämällä. Paikalla keskustelemassa: PAM:in puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen, Pohjoismaiden Teollisuustyöntekijöiden pääsihteeri Reijo Paananen, Teollisuusliiton järjestämisvastaava Aslak Haarahiltunen, Sähköliiton vastaava järjestöasiantuntija Reijo Salmi. 

Salakapakan lavalla esiintyivät ruotsinsuomalainen Anna Järvinen ja häne jälkeen Paleface ja Rajamäen Pojat. Festivaalialueen päälavalla esiintyi Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana. Ks. lisää Aikamerkistä.

Helsinki 7.6.2019

Reino Helismaa-sanoittajapalkinnon myöntäminen Paula Vesalalle klo 15, Reino Helismaa-ilta ravintola Juttutupa klo 18. Esiintyjinä AK-77, näyttelijä Tume Uusitalo sekä Tipi Tuovinen ja Jarmo Julkunen, Anna Hanski ja Jallukka Band. Ks. lisää Aikamerkistä.

Helsinki 4.-6.6.

TSL:n esittelypiste Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n liittokokouksessa Helsingin Messukeskuksessa.

Kouvola 11.5.2019

TSL:n Kouvolan opj:n  OiValtaa näytelmän ensi-ilta 11.5. Mika? teatterissa. Näytelmä käsittelee ihmisen oppimista ja oivaltamista  ja sitä kautta ihmisen valtaa omien asioidensa tiedostamisessa ja hallinnassa. Käsikirjoitus on Heidi Koskinen-Järvisalon.

Rekola Vantaa 28.4.2019

Näyttelijä Kati Outisen monologi "Niin kauas kuin omat siivet kantavat" Rekolan työväentalolla 28.4.2019 klo 15. 

Helsinki 6.4.2019

Kuvassa keskellä -mediaprojektin päätöstapahtuma Korjaamolla klo 15-22. Festarien ohjelma on monikulttuurista, osallistavaa ja poikkitaiteellista: musiikkia, tanssia, stand up –komiikkaa ja työapajoja. Esiintyjinä ja työpajojen vetäjinä ovat mm. Seksikäs-Suklaa, Adikia, Fathi Ahmed, Biniyam, Elenzi, Meeri Koutaniemi, Joonas Pesonen, DJ Klaus Wing ja Bolly Beat Dancers. Mukana on myös Let´s talk –keskustelua sivistyksestä, johon yleisön toivotaan osallistuvan aktiivisesti. Tilaisuuden juontaa Seksikäs-Suklaa. Avaussanat lausuu TSL:n varapuheenjohtaja Anne Karjalainen. Ks. lisätietoa.

Järvenpää 29.3.2019

Keski-Uudenmaan opintojärjestö Laulu kantaa-iltamat klo 18.30-21 Teatteri mestan tiloissa, Kievarintie 17-19, Tuusula. Avaussanat TSL:n hallituksen varapuheenjohtaja Anne Karjalainen. JP Meronen ja Karppasen bändi sekä lainsäätäjät lavalle lopuksi jalalla koreasti. Juontajana TSL:n Keski-Uudenmaan opintojärjestön varapuheenjohtaja Emmi Mäkinen. Buffetista ja arpajaisista vastaa opintojärjestön puheenjohtaja Maila Tikkanen.

Joensuu 27.3.2019 
Joensuun seudun opintojärjestön TSL100-klubi-ilta, klo 18 ravintola Sointula, Joensuu. Ohjelmassa on yhteislaulua Tanja Pennasen haitari ja Raimo Koivulan johdolla, TSL historiaa. Kisällilauluja esittävät Kontiosouvarit. Tilaisuuden juontaa Merja Flink ja Raimo Koivula sekä Arja Puoskari. Tapahtuman kesto puolitoista tuntia.

Turku 25.3.2019
#Sivistysliike hengenpimeyttä vastaan, Vieläkö sivistystyö tehoa taistelussa valheita ja epätasa.arvoa vastaan? -seminaari pääkirjastossa klo 14-16. Keskustelemassa TSL:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Ilkka Kantola, tietokirjailija Katriina Järvinen, dosentti Jari Salminen, moderaattorina toimittaja Ville Blåfield. TSL yhteistyössä TSL:n Turun opintojärjestön kanssa. Ks. lisätietoa.

Jämsä 22.-24.3.2019
Jämsän opintojärjestön taidenäyttely Sata vuotta työväen sivistystä, Galleria Kivipankki, Seppolantie 7, Jämsä.

Helsinki 26.2.2019
#Sivistysliike hengenpimeyttä vastaan, sivistystyön merkitys sisällissodan jälkeen ja nyky-Suomessa -seminaari järjestettiin klo 17-19 Paasitornissa, Paasivuorenkatu 5. Keskustelemassa professori Maria Lähteenmäki, professori Kari Enqvist, tutkija Elina Hakoniemi, moderaattorina toimittaja Ville Blåfield. TSL yhteistyössä Työväen Arkiston, Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran, TSL:n Helsingin opintojärjestön kanssa. Ks. lisätietoa.

Tampere 14.2.2019
Eespäin-näyttely avautui Työväenmuseo Werstaalla. #Sivistysliike hengenpimeyttä vastaan -seminaari järjestettiin mediasta, sivistystyöstä ja kansanvallasta Werstaan auditoriossa. Keskustelemassa olivat professori Anu Koivunen, kansanedustaja Eero Heinäluoma, Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu, moderaattorina toimittaja Ville Blåfield. TSL järjesti tilaisuuden yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa. Ks. lisätietoa.

Jyväskylä 7.2.2019
#Sivistysliike hengenpimeyttä vastaan -seminaari Väinö Voionmaan perinnöstä järjestettiin Jyväskylän yliopistolla. Keskustelemassa olivat professori Maria Lähteenmäki, filosofi Tuomas Nevanlinna, toimittaja Koko Hubara, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, moderaattorina toimittaja Ville Blåfield. Laulu ottaa kantaa -klubi oli ravintola Popparissa, esiintyjinä olivat MC Kajo+Vicci, Paleface ja Laulava Unioni. Tilaisuudet järjestettiin Jyväskylän Talven, TSL:n Jyväskylän seudun opintojärjestön ja Laulu ottaa kantaa -verkoston kanssa yhteistyössä. Ks. lisätietoa.

Helsinki 5.2.2019
Hengenpimeyttä vastaan, puheenvuoroja sivistyksestä -kirja julkistettiin 5.2.2019 Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa, Helsingissä. Ks. lisätietoa.