Ajankohta | 1.3.2023–28.2.2025 |
Alue | Päijät-Häme |
Kohderyhmä |
työllistävät organisaatiot sekä nuoret ja erityistä tukea tarvitsevat työntekijät |
Toteuttajat | Työväen Sivistysliitto TSL, LUT-yliopisto, Lahden kampus |
TSL:n vastuuhenkilö | Niina Sahlberg, Marja Koskela |
Yhteistyökumppanit |
Lahden kaupungin työllisyyspalvelut, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Inspis ry, Tatsi ry sekä Teollisuusliitto |
Rahoittaja | Hanke oli Euroopan unionin osarahoittama |
Työpolkuohjaaja-konseptin tavoitteena oli vahvistaa työelämän kohtaantoa lisäämällä työpaikkojen ja työyhteisöjen valmiuksia kohdata ja työllistää nuoria sekä erityistä tukea tarvitsevia työntekijöitä. Hanke toimi Päijät-Hämeen alueella 1.3.2023–28.2.2025. Kohderyhmänä olivat työllistävät organisaatiot sekä nuoret ja erityistä tukea tarvitsevat työntekijät.
Hankkeessa rakennettiin Työpolkuohjaaja-toimintamalli sekä Työpolkuohjaaja-valmennus. Valmennuksen suorittanut Työpolkuohjaaja vie tietoa työyhteisöön hyväksyvän kohtaamisen ja selkeän, rakentavan vuorovaikutuksen vahvistamiseksi. Työpolkuohjaajan tehtävänä on huomioida, että työntekijän erityisen tuen tarve huomioidaan, ja että työpaikan vuorovaikutus ja ilmapiiri tukevat työntekijän kiinnittymistä työyhteisöön. Työpolkuohjaaja eroaa työpaikkaohjaajasta siten, että Työpolkuohjaaja-valmennus kohdistuu erityistä tukea tarvitsevien työntekijöiden kohtaamiseen sekä vuorovaikutuksen keinoihin perehdytyksessä ja ohjaamisessa. Työpolkuohjaaja-valmennukset työnantajaorganisaatioiden työntekijöille ja yrittäjille vahvistivat työpaikkojen valmiuksia työllistää erilaisia työntekijöitä.
Hankkeessa järjestettiin keskustelufoorumeja, joissa nuoret ja tukea tarvitsevat työnhakijat ja työntekijät kertoivat ohjaukseen ja kohtaamiseen liittyvistä tarpeistaan ja toiveistaan. Työelämänpelisäännöistä kertovat webinaarit olivat myös suunnattu työnhakijoille ja työntekijöille. Työnantajille suunnatuissa webinaareissa kerrottiin työllistämisen mahdollisuuksista. Lisäksi hanke kokosi digitaalisen verkostokartan alueellisista palveluista verkostoitumisen ja palveluohjauksen tueksi
Hankkeessa laadittiin monipuolisia materiaaleja tukemaan työyhteisön ja työpolkuohjaajan työtä tukemaan:
- Huoneentaulut erityistä tukea tarvitsevista:
Maahanmuuttaneen ohjaaminen työpaikalla
Nepsy-henkilön ohjaaminen työpaikalla
Nuoren ohjaaminen työpaikalla
Osatyökykyisen ohjaaminen työpaikalla
Ota puheeksi erityisen tuen tarve työssä
Ota puheeksi
Erityisen tuen kartoituslista
Rakentava palaute työssä - Selkeäkieliset keskustelukortit työelämän pelisäännöistä: työelämäkokemukset, palkka, työhaastattelu
- Nuorten keskusteluttamiskortit työelämästä
- Tukimateriaali ”Organisaation oppimispolulla” työpolkuohjaajatoiminnan käynnistämiseen
Kaikki materiaalit ovat saatavilla TSL:n materiaalipankissa: Työpolkuohjaaja-materiaalit erityistä tukea tarvitsevien ohjaamiseen työpaikalla - TSL
Työpolkuohjaajavalmennus on tulossa tarjolle syksyllä 2025. Koulutukset järjestetään Teamsissa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tsl.fi/koulutus/avoimet-koulutukset.
Hankkeen some-kanavat
Facebookissa: www.facebook.com/siltatyohon
Instagramissa: @siltatyohon
Hankkeen toteuttajat
Hankkeen päätoteuttaja oli Työväen Sivistysliitto TSL. Hankkeen osatoteuttajana oli LUT-yliopisto, Lahden kampus, joka arvioi Työpolkuohjaaja-toimintamallin ja -valmennuksen vaikuttavuutta keräämällä tietoa kohderyhmiltä sekä kokosi arvioinnista raportin. Sidosryhmäkumppaneita olivat Lahden kaupungin työllisyyspalvelut, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Inspis ry, Tatsi ry sekä Teollisuusliitto. Hanke oli Euroopan unionin osarahoittama.
Hankkeen materiaaleja
Podcast
Miten vahvistetaan työyhteisön valmiuksia kohdata erityistä tukea tarvitsevia työntekijöitä? Entä miten tuetaan erityistä tukea tarvitsevan työntekijän kiinnittymistä työyhteisöön?
Päijät-Hämeen laitoshuoltopalveluissa perehdyttäjinä työskentelevät Laura Tuukkanen, Satu Niemi ja Satu Vuorialho kertovat, mitä ajatuksia Työpolkuohjaaja-valmennus heissä herätti ja millaisia eväitä se tarjosi omaan työhön sekä työyhteisön kehittämiseen. Kolmikkoa podcastissa jututtaa hankepäällikkö Marja Koskela.
Video
Työpolkuohjaaja – Silta työhön: Type-tupa (YouTube)
Type-tupa-webinaarin tallenne. Webinaarissa Timo Katajainen, SAK ja Anne Pässilä, LUT keskustelevat työelämän pelisäännöistä.
TSL-blogit
- Moninaisuuden hyödyntäminen on osa työpaikkojen kulttuurin muutosta
- Z-sukupolven työelämä: arvot, odotukset ja kokemukset
- Työn räätälöinti ja erityinen tuki kaikille työpaikoille
Jutut verkossa
- Aikamerkki: Erityisen tuen tarve ei estä työntekoa
- SAK: Onnistumisia työpolkuohjaajien Silta työhön -hankkeessa
- Motiivi: Työpolkuohjaajat auttavat uuteen alkuun

