Minja Koski: Neuloosi

 


Jos musiikkivideon katselu ei onnistu yllä olevasta upotuksesta, voit katsoa videon myös Youtubessa.

Ota Neuloosi kuunteluun ja soittolistoille Spotifyssa ja iTunesissa.

Työväen Sivistysliitto julkaisi heinäkuussa 2023 laulaja-lauluntekijä Minja Kosken uuden rauhanlaulun Neuloosi. Suoratoistopalveluissa julkaistun kappaleen tuotannossa ovat olleet mukana lahtelainen Lumos-kvartetti ja näyttelijä-muusikko Mikael Saari.

Uuden rauhanlaulun tarina alkoi pari päivää ennen Venäjän hyökkäyssodan alkua. Koski purki uhkaavan ilmapiirin ja epätietoisuuden aiheuttamia tuntemuksiaan runoon, jonka kipinänä toimi neulomiseen umpirakastunut ystävä. Joskus ahdistavat ja pelottavat asiat purkautuvat huumorin keinoin.

– Kehittelin pilke silmäkulmassa mielikuvan, jossa Putin, Trump ja muut sotaisat suurmiehet hurahtaisivat täysin neulomiseen. He innostuisivat siitä niin, ettei heillä olisi aikaa konfliktien luomiseen ja sodankäyntiin, vaan koko elämä olisi yhtä neuloosia, Minja Koski kertoo.

Neuloosi sai ensiesityksensä runona Ukrainan tukikonsertissa ja myöhemmin Teatteri Vanhan Jukon kuoro esitti sen Jukon vappukonsertissa. Kappaleen saama vastaanotto ja palaute oli kannustavaa; Neuloosi pitää julkaista ja saada jakoon. Tässä vaiheessa TSL tuli mukaan kuvioon.

Rauhan edistäminen on ollut yksi Työväen Sivistysliiton perusarvoista ja osa toimintaa aina liiton perustamisesta lähtien.  Myös Ukrainassa käytävä sota on näkynyt opintokeskuksen arjessa, sillä TSL on järjestänyt kieli- ja työelämäkoulutusta Suomeen paenneille ukrainalaisille.

– TSL haluaa olla mukana tekemässä kantaaottava kulttuuria, joten meidät oli helppo puhua mukaan rauhanlaulun julkaisuun. Äänityssession yhteydessä kappaleelle tehtiin myös video, TSL:n kulttuurituottaja Jaakko Suni sanoo.

Kuuntele myös Äänimerkki-podcastin jakso Jos suurmiehet hurahtaisivatkin neulomiseen, jossa Minja Koski ja Jaakko Suni keskustelevat rauhanlauluista.

Lue Aikamerkin juttu Rauhaa, lauluja ja musiikin voimaa -tapahtumasta: Rauhantyötä laulaen

 

Rauhansukat

Neuloosi-kappaleen inspiroimana Työväen Sivistysliitto innostaa ja kannustaa neulomaan rauhansukkia. Omat rauhansukkasi saavat olla juuri sen näköiset kuin haluat, mutta oheisessa reseptissä on tarjolla muutamia rauhanteemaisia kuviota, joita voit halutessasi käyttää sukissasi.

Jaa kuva rauhansukistasi somessa #rauhansukat!

Rauhasukka-resepti

Rauhansukkiin tarvitset
Lankaa: mikä vaan sukkalanka kahta tai kolmea väriä (tai useita)
Puikot: valitse puikot lankaan ja neulekäsialaasi sopivaksi
Intoa, iloa ja heittäytymistä

  • Nyt pääset neulomaan sellaiset sukat kuin haluat. Saat valita itsellesi mieluisan langan, värit, joista tykkäät ja kuviot, jotka haluat sukkaan laittaa.
     
  • Tässä ohjeessa ei kerrota tarkkaan sukan neulomista. Voit neuloa sukan omalla lempiohjeellasi tai katsoa vinkkejä netistä. Tee oman näköisesi resori, kantapää ja kärki.
     
  • Perussukan ohjeita löytyy esimerkiksi Marttojen verkkosivuilta, Punomon verkkosivuilta ja ohjevideoina Novitaknits YouTubekanavalla.
     
  • Asettele halutessasi oheisia kuvioita sukkaan yksi tai kaksi tai niin monta kuin haluat tai siihen mahtuu. Voit halutessasi kuvioida, vaikka koko sukan.
    rauhanmerkki, mallikuviot excel-tiedostona
    sydämet, mallikuviot excel-tiedostona
    linnut, mallikuviot excel-tiedostona
     
  • Huomio, että et kiristä takana kulkevia lankoja liikaa. Pitkät langanjuoksut kannattaa sitoa eli kiertää langat keskenään noin neljän silmukan välein. Hakusanalla ”vinkkejä kirjoneuleeseen” löytyy netistä hyvä ohjeita.
     
  • Jos kirjoneule mietityttää, niin kuviot voi silmukoida sukkaan myös jälkikäteen. Siihenkin saat apua netistä.
     
  • Kuvion voi sukkaan neuloa myös nurjilla silmukoilla, jolloin tarvitset vain yhtä lankaa kerrallaan. Eli muuten neulot sileää, mutta kuvion silmukat nurin.
     

Neulomisiloa toivottaa rauhansukka-reseptin laatinut Sari Jaakola

Sarin omassa rauhansukassa sydämet ja rauhanmerkit on neulottu sukan varren ympäri tasaisesti. Kuvioiden välissä olevia silmukoita voi tarpeen mukaan vaihdella, jotta kuviot asettuvat tasausesti sukan silmukkamäärään.

Linnut on neulottu sukan kärkiosaan vain päälle ja jalkapohjassa on neulottu helppoa muutaman silmukan kirjoneuletta.

Kantalapun sydänkuvio on ommeltu silmukoita jäljentämällä kantapäähän jälkikäteen (ohjeita verkosta haulla silmukoiden jäljentäminen).