Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset taipuvat kantaatiksi TSL:n 100-vuotiskonsertissa

Sata vuotta täyttävä Työväen Sivistysliitto TSL järjestää Opi perusasiat -konsertin kokous- ja konferenssikeskus Paasitornin juhlasalissa (Paasivuorenkatu 5 A, Helsinki) sunnuntaina 1. syyskuuta 2019 klo 15. 

Legendaarisen Koiton Laulun konsertti on 100-vuotista sivistystyötään juhlivan TSL:n juhlakonsertti. Kuoron ohjelmisto on ennakkoluulotonta ja monipuolista. Kuten sivistysliike myös uusi yhteiskunnallinen kuoromusiikki elää nykypäivää, katsoo tulevaisuuteen, muttei unohda juuriaan.

Konsertissa kantaesitetään kuorojohtaja Tomas Takolanderin kirjailija Juha Hurmeen tekstiin säveltämä kantaatti kuorolle, orkesterille ja baritonisolistille. Sivistysaiheisen kantaatin teksti perustuu Juha Hurmeen kirjaan Nyljetyt ajatukset. Teos käsittelee sivistystä vakavan ja humoristisen välillä tasapainotellen; kieli poskessa, mutta naama peruslukemilla. Konsertissa kantaesityksensä saava sävellys on Työväen Sivistysliiton tilaus.

Kantaatin solistina laulaa bassobaritoni Antti Mähönen. Hän kuuluu nuorien laulajiemme nousevaan joukkoon. Kantaesityksen ja konsertin johtaa Tomas Takolander, joka on todellinen musiikin moniottelija. Hän on muusikko, esiintyvä taiteilija, kapellimestari, kuoronjohtaja, säveltäjä, sovittaja ja pedagogi.

Kantaesityksessä soittaa Helsingin Konservatorion orkesteri Helsinki Concordia. Orkesteri koostuu konservatorion musiikkialan perustutkinnon opiskelijoista sekä musiikkiopiston oppilaista. Helsinki Concordia edustaa Helsingin Konservatoriota sekä Suomessa että ulkomailla.

Konsertissa kuullaan myös kuoron suosittuja lauluja yhtyeen säestämänä. Yhtyeessä soittavat Eero Ojanen (piano), Heikki ”Häkä” Virtanen (basso) ja Pekka Nyman (lyömäsoittimet). Uusia lauluja edustaa mm. Markku Nikulan säveltämä Aseettomuuden voima ja tutumpia mm. Buchenwaldin hälytys sekä tietysti Veli, sisko.

Sivistysliikkeen satavuotista kaarta visualisoivat konsertissa kuvataiteilija Sampo Laaksosen työstämät kuvat. Kuvataiteilija ja muusikko Laaksonen piti loppukeväästä Helsingissä näyttelyn, jossa hän käytti kuvissaan kierrätysmateriaaleja.

Tilaisuuden juontaa toimittaja Ville Blåfield, jonka kirjoittama TSL:n juhlakirja Hengenpimeyttä vastaan, Puheenvuoroja sivistyksestä (Edita 2019) julkaistiin alkuvuodesta.

Työväen Sivistysliittoa oli 1. syyskuuta 1919 perustamassa mm. Raittiusseura Koitto, jonka tiloissa Koiton Laulukin on aikoinaan perustettu. TSL on puolestaan ollut vuosikymmenten varrella perustamassa montaa kulttuuri-instituutiota ja -tapahtumaa. Yksi tällainen on Helsingin Konservatorio, jonka orkesteri on Helsinki Concordia.

Opi perusasiat -konserttia ennen klo 12 on Paasisalissa Shampanjaa ja sivistystä -brunssi, jonka ohjelmallisen osuuden moderoi toimittaja Ville Blåfield. Rennossa ja asiapitoisessa ohjelmassa haastatellaan mm. Tarja Halosta, Erkki Liikasta, Maria Lähteenmäkeä, Erkki Tuomiojaa, Päivi Niemi-Lainetta, Eero Heinäluomaa ja Marko Piiraista. Musiikillisesta viihteestä vastaa jazzlaulaja Kirsti Alho ja All About Eve -kokoonpano, jossa soittavat Riitta Paakki (piano), Adele Sauros (saksofoni), Hanne Luostarinen (rummut) ja Ville Herrala (basso).