Jukka Takalon vetämässä biisityöpajassa hiotaan kantaa ottavat biisit esityskuntoon kotisohvalta käsin – hae mukaan

Onko painavaa sanottavaa ja kova halu ilmaista se musiikilla? Nyt sekä aloittelevilla että vähän kokeneemmillakin lauluntekijöillä on mahdollisuus hakea mukaan tekemään oma kantaa ottava laulu maksuttomassa Laulu ottaa kantaa -etätyöpajassa kuplettipoppari Jukka Takalon ohjauksessa. Työpajaan voi hakea kuka tahansa: olennaista on se, että haluaa ottaa laululla kantaa maailman menoon tai yhteiskunnalliseen epäkohtaan.

Järjestyksessään neljäs Laulu ottaa kantaa -työpaja starttaa ma 15.3.2021. Työpajassa työstetään kantaa ottavan biisin sanoitus ja sävellys esityskuntoon. Lisäksi osallistujat saavat vinkkejä musiikin taltiointiin ja esityksen videointiin. Jokainen osallistuja saa ryhmäopetuksen lisäksi myös yksilöohjausta. Kurssin toteutusviikoille on hyvä varata myös omaa aikaa biisin työstölle. Hae mukaan etätyöpajaan viimeistään 28.2.2021 täyttämällä lomake.

Työpaja huipentuu Laulu ottaa kantaa -etälauluklubiin la 27.3. klo 19.00. Valmiit laulut esitetään suorana klubilla, jota pääsee seuraamaan tapahtuman Facebook-sivulla. Lisäksi klubilla esiintyy Jukka Takalo. Tapahtumassa kuulee, millaista ajankohtaista ja kantaa ottavaa musiikkia syntyy poikkeusolosuhteissa ihmisten omissa kodeissa.

Työpajaa ohjaava Jukka Takalo toteaa, että lauluntekokurssi kahden viikon jaksolle ripoteltuna ja Zoom-sessioissa etänä toteutettuna toimii jopa paremmin kuin perinteinen fyysisinä kokoontumisina toteutettu työpaja.

– Se, että ollaan ruudun välityksellä etänä yhdessä, madaltaa selvästi kynnystä esitellä omia tuotoksia ja kehitellä niitä.  Lisäksi lauluntekijäklubi netissä kerää enemmän yleisöä kuin perinteinen live olisi mitenkään mahdollistanut, Takalo huomauttaa.

Takalo veikkaa, että tämäntyyppiset kurssit kannattaa koronan jälkeenkin järjestää ainakin osittain etänä. Uusi standardi saattaa olla etä- ja lähityöskentelyn yhdistelmä.

Työväen Sivistysliiton tuottaja Tuomas Finne ja KSL-opintokeskuksen kulttuurituottaja Jutta Lithovius haluavat nostaa laulun yhdeksi yhteiskunnallisen aktiivisuuden muodoksi. Aiemmissa työpajoissa on sävelletty lauluja, joilla on kommentoitu ajankohtaisia asioita, kuten synnytystalkoita, ilmastonmuutosta ja muuta nykyihmisen elämänmenoa.

– Osa ihmisistä kirjoittaa mielipidekirjoituksia lehtiin tai protestoi mielenosoituksissa ja osa haluaa punoa sanomansa laulun muotoon ja esittää mielipiteensä sitä kautta. Jokaisessa meissä asuu pieni aktivisti, joka haluaa päästä sanomaan oman näkemyksensä, toteaa Tuomas Finne.

Jo perinteeksi muodostuneen Laulu ottaa kantaa -työpajan lisäksi syksyllä 2020 järjestettiin ensimmäistä kertaa studiotyöpaja, jossa oman kantaa ottavan laulunsa pääsi äänittämään. Studiotyöpaja saa jatkoa toukokuussa 2021, kun lauluntekijät matkaavat Kempeleen kuuluisalle Wolfbeat-studiolle työstämään kantaa ottavia laulujaan. Jukka Takalo ohjaa kappaleet äänityskuntoon ja tuottaja Pentti Amore ja äänittäjä-elokuvaäänisuunnittelija Katz opastavat ammattimaisen studiotyöskentelyn saloihin. Studiotyöpajaan voivat hakea kaikki halukkaat lauluntekijät. Haku aukeaa myöhemmin keväällä.

Työpajan järjestävät TSL ja KSL-opintokeskus. Työpaja on osa Laulu ottaa kantaa -verkostoa. Verkosto kokoaa piiriinsä ihmisiä ja lauluja, jotka ovat vähäosaisten puolella ja ottavat kantaa demokratian, tasa-arvon, rauhan, suvaitsevaisuuden ja kestävän kehityksen puolesta. Työryhmä järjestää esimerkiksi kantaa ottavan laulun työpajoja sekä klubeja, joissa uudet laulut tekijöineen pääsevät estradille.

Tutustu toimintaan: 

  • Katso vuoden 2020 etälauluklubin livelähetys YouTubesta.
  • Kuuntele vuoden 2020 studiotyöpajan biisit YouTubesta.
  • Tutustu Laulu ottaa kantaa -verkoston toimintaan verkkosivuilla.

Lisätietoja:

tuottaja Tuomas Finne, Työväen Sivistysliitto TSL
tuomas.finne@tsl.fi, 050 374 0315

kulttuurituottaja Jutta Lithovius, KSL-opintokeskus
jutta.lithovius@ksl.fi, 0400 308 509