Koronajoulu myllää perinteet

Koronaepidemia muokkaa monen jouluperinteet uusiksi. Varsinkin ikäihmiset ja muut riskiryhmäläiset ovat vaarassa jäädä tänä jouluna yksin.

Monelle korona-aika merkitsee poikkeuksellisen vuoden päätteeksi myös joulun perinteiden mullistumista. Esimerkiksi riskiryhmään kuuluvalle Hanna Catanille joulu vaatii tänä vuonna poikkeuksellisia järjestelyjä. Muun muassa keuhkojen verisuoniin vaikuttavasta harvinaissairaudesta kärsivä Catani on asunut vanhempiensa luona, erossa miehestään ja lapsistaan aina koulujen alusta asti.

– Meillä on neljä lasta neljässä eri oppilaitoksessa, ja kaikki kulkevat julkisilla. Olisi ollut lapsille liian stressaavaa koko ajan murehtia sitä, sairastuuko äiti, Tuusulassa asuva Catani selittää.

Yhteisen joulunvieton äidin ja isovanhempien kanssa Catanit aikovat mahdollistaa ottamalla lapset karanteeniin kaksi viikkoa ennen joulua.

– Neuvottelut koulujen kanssa ovat vielä kesken. Todennäköisesti lapset joutuvat käymään tekemässä viimeiset kokeet maski päällä, Catani sanoo.

Surua aiheuttaa kuitenkin se, ettei Catanin Australiassa asuva sisko ja tänä vuonna syntynyt poika uskalla koronarajoitusten vuoksi matkustaa Suomeen. Koronaepidemia on myös karsinut joulunalusajan ohjelman minimiin.

– Joulu on normaalisti kiireistä aikaa. On käyty joulumarkkinoilla, konserteissa, elokuvissa, sukuloimassa ja pikkujouluissa. Tänä vuonna saatamme käydä hautausmaalla, ja lisäksi aion seurata netin kautta eri artistien etäjouluesityksiä, Catani sanoo.

Perheen molemmat vanhemmat ovat etätöissä, ja myös yritysten pikkujoulut hoituvat tänä vuonna virtuaalisesti. Lahjat Catanit ostavat netistä, ja lapsille ne tuo oven taakse tonttu.

– Monet yritykset toimivat vastuullisesti ja panostavat tänä vuonna etämyyntiin, Catani kiittelee.

VIDEOPUHELULLA YHDESSÄOLON TUNNETTA

MIELI Suomen mielenterveys ry:n johtavan asiantuntijan Meri Larivaaran mukaan koronavuosi ei ole kuormittanut kaikkia suomalaisia samalla tavalla. Useimmat joutuvat kuitenkin tekemään muutoksia jouluunsa.

– Monet sosiaaliset tilanteet, joiden avulla jouluun on yleensä virittäydytty, on tänä vuonna peruttu. Joulua pitää valmistella ja joulumieltä hakea omatoimisemmin ja itsenäisemmin. Monia se varmasti surettaa, sillä joulu tuo pimeään vuodenaikaan iloa ja valoa, Larivaara sanoo.

Eniten koronatilanne vaikuttaa ikäihmisten ja muiden riskiryhmien joulunviettoon. Moni heistä on vaarassa jäädä tänä jouluna yksin. Jos fyysinen yhdessäolo ei ole mahdollista, Larivaara kehottaa luomaan läsnäolon tunnelmaa videopuheluilla tai tapaamaan mahdollisuuksien mukaan ulkona.

Tuntemattomia ikäihmisiä voi ilahduttaa eri kampanjoiden avulla, esimerkiksi joulukortteja tai kukkia lähettämällä.

– Italiassa laulettiin keväällä parvekkeilla, miksei nyt voisi vaikka laulaa kauneimpia joululauluja karanteenissa olevan parvekkeen alla? Ne, jotka voivat hyvin, voivat keksiä luovia tempauksia, joilla ilahduttaa toisia, Larivaara ehdottaa.

PAHA OLO SALLITTU

Yksinasuvat ry:n puheenjohtajan Raija Eevan mukaan monen pienituloisen yksinasuvan joulun kohokohtina olevat, avustusjärjestöjen ja seurakuntien isot joulutapahtumat sekä erilaisten toimintaryhmien joulujuhlat on peruttu.

– Yksinasuvat toimivat monissa ryhmissä niin osallistujina kuin vapaaehtoisina vastuunkantajina. Uskon myös, että tänä jouluna yhä harvempi yksinasuva saa kutsun viettämään yhteistä joulua muiden sukulaisten kanssa, Eeva sanoo.

Jos tulossa oleva yksinäinen joulu ahdistaa, Meri Larivaaran mukaan juhlapyhiin kannattaa varautua henkisesti jo etukäteen.

– On hyvä miettiä, mitkä asiat näissä olosuhteissa voivat tuoda hyvää oloa. Rytmittävätkö joulua yhteydenotot muihin ihmisiin, tuntuuko joululaulujen kuuntelu hyvältä vai katsooko mieluummin telkkarista jotain ihan muuta? Kannattaa hakea sitä omaa tapaa kantaa itsensä tilanteen läpi.

Toisaalta on myös sallittua myöntää, että tänä vuonna joulumieli on kateissa.

– Usein keskitytään siihen, miten lievittää pahaa oloa, ahdistusta ja yksinäisyyden tunnetta. Mutta tämä voi olla sellainen joulu, että moni joutuu kohtaamaan sen. Siinä voivat läheiset olla tukena, kunhan keskittyvät kuuntelemaan eivätkä yritä selittää toisen pahaa oloa pois, Larivaara sanoo.

Joulu näkyy vuosittain myös MIELI ry:n kriisipuhelimessa. Moni on jo etukäteen huolissaan esimerkiksi läheisen päihdeongelman, väkivallan uhan tai ihmissuhderistiriitojen kärjistymisestä juhlapyhinä.

– Jouluun latautuu paljon odotuksia. Tuen tarve kasvaa, jos joulu ei sujukaan toivotulla tavalla.

JOULUJUHLA KORVATTIIN RUOKAKASSEILLA

Monen joulunodotukseen kuuluvien Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien järjestäminen on koronatilanteen vuoksi tavallista haastavampaa. Suomen lähetysseura ja seurakunnat aikovat pitää perinteestä kiinni esimerkiksi järjestämällä useampia perättäisiä tapahtumia, tapahtumia ulkona tai netissä.

– 13. joulukuuta järjestämme Suomen suurimman Kauneimmat joululaulut -tilaisuuden, johon jokainen voi osallistua kotisohvalta käsin Facebookin tai YouTuben kautta, Suomen lähetysseuran varainhankinnan päällikkö Hanna Kalanne kertoo.

Hurstinavun perinteinen vähävaraisten joulujuhla sen sijaan on tänä vuonna peruttu. Noin 1 400 ihmisen juhla korvataan 2 000 jouluisella ruokakassilla, jotka jaetaan 23. joulukuuta.

– Juhlaan yleensä osallistuneet ymmärtävät kyllä päätöksen. Monia vapaaehtoisia tilanne on kuitenkin harmittanut, Hurstinavun toiminnanjohtaja Sini Hursti sanoo.

Toisaalta juhlien puuttuminen mahdollistaa Hurstin mukaan sen, että ruokajakoja järjestetään joulukuussa normaalia pidempään.

Jenni Meronen
Kuva: Istockphoto

Lisätietoja ja virtuaalisia joulutapahtumia:

Virtuaalinen joulukalenteri Visit Rovaniemen Facebook-sivulla
Hurstinavun joulukuu
Ole joulupukkina seniorille -hyväntekeväisyyskampanja 16.11.–17.12.2020
Joulupostia ikäihmisille -kampanja 16.11.–11.12.2020
THL:n ohjeet turvalliseen pikkujoulujen viettoon
videopuhelu joulupukin kanssa (Joulupukin kammari)
Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia
Virtuaalisia jumalanpalveluksia ja muita tilaisuuksia
MIELI Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa numerossa 09 2525 0111