Löydä tapasi vaikuttaa – uusi pelillinen yhteiskuntavaikuttamisen materiaali nuorille

Mihin asioihin voisit vaikuttaa ja miten? Nuorille suunnatun Valtaajat-mobiilipelin tavoitteena on helpolla ja hauskalla tavalla auttaa löytämään oma tila ja tapa vaikuttaa yhteiskunnassa. Jokaisella on mahdollisuus olla oman elämänsä valtaaja.

– Pelin avulla voi myös helposti osoittaa, että vaikeasti hahmotettavilta kuulostavat sanat yhteiskunta, politiikka, vaikuttaminen ja osallistuminen ovat asioita, joiden kanssa nuoretkin ovat tekemisissä joka päivä. Peli tuo yhteiskunnalliset asiat lähemmäs nuorten kokemusmaailmaa, kuvaa koulutussuunnittelija Tuula Laine

Valtaajat-peli ja sitä tukeva verkkosivusto julkistetaan marraskuussa 2020. Verkkosivu sisältää videoita, artikkeleita ja muuta materiaalia pelin aihepiirien käsittelyn tueksi. Peli soveltuu hyvin yhteiskunnallisten keskustelujen alustukseksi tai opetuskäyttöön esimerkiksi keskiasteen oppilaitoksissa.

Pelin ovat toteuttaneet TSL ja Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys Tatsi ry. Sen suunnitteluun on osallistunut 15 erilaisista taustoista tulevaa nuorta, jotka ovat mukana Tatsin Avoin työhuone -toiminnassa. Peli ja verkkosivu esitellään kolmessa samansisältöisessä webinaarissa, joissa haastatellaan pelin tekijöitä ja kuullaan Tatsin toiminnanjohtajan Jouni Gustafssonin puheenvuoro.

Webinaarit järjestetään

  • pe 20.11. klo 12.00–12.45
  • ma 23.11. klo 11.00–11.45
  • to 26.11. klo 9.00–9.45.

Ilmoittaudu webinaareihin täältä.

Mobiilipelissä on neljä osa-aluetta: Omat arvoni, Minun Suomeni, Minä – vaikuttaja ja Minä – valtaaja! Niissä on kymmenen erilaista vaihtoehtokysymystä, joiden kautta pelaaja voi pohtia muun muassa arvojaan, mielenkiinnon kohteitaan ja haaveitaan. Kun pelaaja on vastannut kaikkiin kysymyksiin, saa hän tulokseksi oman Valtaaja-hahmonsa. Lisäksi joidenkin kysymysten yhteydessä on tietolaatikko, joka antaa lisätietoa kysymyksen aiheesta. Kiinnostavan kysymyksen voi myös laittaa muistiin ja siihen voi palata lopuksi. Verkkosivun taustamateriaalia tutkimalla pääsee syvemmälle pelin yhteiskunnallisiin teemoihin.

Peli on toteutettu Tatsin Avoin työhuone -hankkeessa, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

 

Lisätietoja pelistä:

koulutussuunnittelija Tuula Laine
tuula.laine@tsl.fi, 040 530 1782

Lisätietoja webinaareista:

koulutuspäällikkö Inari Juntumaa
inari.juntumaa@tsl.fi, 040 905 1940