Musiikilla voi muuttaa maailmaa
Uudet kantaaottavat laulut saavat ensiesityksensä torstaina 10.12.2020 Laulu ottaa kantaa -YouTube -kanavalla ja -Facebook-sivulla. Laulut äänitettiin Wolfbeat-studiolla Kempeleessä järjestetyssä työpajassa yhden marraskuisen viikonlopun aikana.

Ennen työpajaa osallistujat lähettivät oman demonsa tuottajien kuultaviksi. Demoäänitysten pohjalta työpajassa hiottiin laulut valmiiksi sovituksella ja studiotekniikalla.

Kuplettipoppari Jukka Takalo ohjasi työpajan ja vastasi laulujen esituotannosta. Studiolla äänityksestä ja tuotannosta vastasivat tuottaja Pentti Amore ja äänisuunnittelija Katz.

Lopputuloksena on aikaamme ja sen ilmiöitä peilaava yhdeksän laulun soittolista. Laulujen aiheet risteilevät ilmastoasioista aina suoraan toimintaan ja nykyisen kulutusyhteiskunnan kyseenalaistamiseen.

Tämä aika synnyttää uusia kantaa ottavia lauluja

Lauluntekijät kokevat kantaaottavien laulujen tekemisen merkityksellisenä ja tärkeänä nyky-yhteiskunnassa.

– Koen omaksi velvollisuudekseni biisintekijänä kirjoittaa välillä vähän vaikeammista asioista, toteaa muusikko Tuija Rantalainen.

– Musiikki on aina ollut hyvä väline vaikuttaa mielipiteisiin ja ehkä jopa käyttäytymiseen. Aina on tehty kantaaottavia lauluja, huomauttaa puolestaan laulaja-lauluntekijä Teemu Sainio.

Studiotyöpajan ohjaajan Jukka Takalon oma taiteellinen toiminta on lähtökohtaisesti kantaaottavaa, ja Takalolle se on tapa toimia yhteiskunnassa.

– Laulu antaa äänen kaikille ja laululla voi vaikuttaa yhteiskuntaan, Takalo muistuttaa.

Takalo kertoo, kuinka kantaaottavat laulut muuttuvat ajan mukana. 150 vuotta sitten tehtiin arkkiveisuja ja arkiviisuja ajankohtaisista asioista ja ilmiöistä. Laulut levisivät suusta suuhun ja sana- ja nuottiarkkeina. Grammareiden tultua 1930-luvulla lauluja alettiin levyttää. 1970-luvulle tultaessa kantaaottavia lauluja alettiin soittaa radiossakin. Punkin myötä kantaaottava meininki tuli valtavirtaan. Ultra Bra päivitti 70-luvun estetiikkaa vuosituhannen vaihteeseen. Hiphopmusiikissa kantaottavuus on löytänyt tien tähän päivään. Vaikka tämän päivän radiomusiikista puhutaan tapettina, useat nuoret artistit "rahan takii" tverkkaavaa Antti Tuiskua myöten ovat uskaltautuneet ottamaan kantaa viime vuosien teoksissaan.

Työpaja oli osa Laulu ottaa kantaa -yhteistyöverkostoa. Verkosto kokoaa piiriinsä ihmisiä ja lauluja, jotka ovat vähäosaisten puolella sekä ottavat kantaa demokratian, tasa-arvon, rauhan, suvaitsevaisuuden ja kestävän kehityksen puolesta.

Työpajan ja siellä äänitetyt laulut tuottivat KSL-opintokeskus ja Työväen Sivistysliitto TSL ry.

Laulu ottaa kantaa -YouTube.
Laulu ottaa kantaa -Facebook.
www.lauluottaakantaa.fi

Lisätiedot ja laulujen linkit:

tuottaja Tuomas Finne
Työväen Sivistysliitto TSL ry
tuomas.finne@tsl.fi, 050 3740 315

laulaja-lauluntekijä Jukka Takalo
jukka.takalo@kolumbus.fi