Satavuotias TSL juhlapäivänään: luokkayhteiskunnan paluu murentaa sivistyksen perustaa

-          Sadassa vuodessa suomalainen yhteiskunta on noussut maailman sivistyneimpien maiden joukkoon. Nyt yhteiskunnan eri lohkoilla näkyvä luokkaerojen paluu murentaa tasa-arvoisuuteen ja yhdenvertaisuuteen - sanalla sanoen sivistykseen - perustuvaa kivijalkaamme, Työväen Sivistysliiton pääsihteeri Jouko Muuri toteaa liiton satavuotispäivän tapahtumissa Helsingissä.
Muuri on huolissaan kansan jakautumisesta menestyjiin ja väliinputoajiin. Tämä ilmenee kaventuneina mahdollisuuksina työelämässä, koulumaailmassa ja arjen hankinnoissa.
 
-          Sivistynyt yhteiskunta pitää yhdenvertaisesti huolta jokaisesta kansalaisestaan. Sivistyksen tasoa voidaan mitata myös sillä, kuinka ihmiset pääsevät lääkäriin, tai onko varaa ammattitaidon kehittämiseen, tai lasten ja omiin harrastuksiin. Suuri kysymys tänään ja lähitulevaisuudessa on, kuinka vähemmän koulutettu ja ikääntyvä väestö pystyvät hoitamaan omia asioitaan yhä enemmän digitalisoituvassa maailmassa, Muuri sanoo.

Työväen Sivistysliitto TSL perustettiin sata vuotta sitten kohottamaan varattoman ja kouluttamattoman väen osaamista. 

-          TSL ja sen vaikuttajat eri vuosikymmenillä ovat olleet etujoukoissa nostamassa maamme koulutus- ja sivistystasoa maailman huipulle. Vapaalla sivistystyöllä on ollut merkittävä rooli elinikäisen oppimisen toteuttajana. TSL aina rohkaissut vähiten koulutettuja opiskelemaan, tarttumaan kirjaan tai tänä päivänä vaikka tablettiin.
Jouko Muuri on ylpeä TSL:n toiminnasta vuosikymmenten aikana, mutta nyt edessä ovat uudet haasteet.
 
-          Meillä on oltava selkeät tavoitteet ja keinot, kuinka pidämme matkassa koko kansan digitalisaation ja robotisaation edetessä. Näistä asioista on voitava puhua ja opettaa ymmärrettävästi ja selkeästi, sillä hyvät aikuisten perustaidot kuuluvat jokaiselle, Muuri sanoo.
Peräpeiliin katsominen tai haikaileminen kansallisvaltion vahvoihin aikoihin ei Muurin mielestä auta. Populismin kasvua ruokkii turvattomuus omasta selviämisestä ja tietämättömyys. 

-          Kirjailija Juha Hurme on sanonut osuvasti: ”Mitä vähemmän luulette, sitä enemmän tiedätte. Mitä enemmän tiedätte, sitä vähemmän kärsitte. Mitä vähemmän kärsitte, sitä enemmän ehditte lukea.” Siinähän se työväen sivistystyön ideakin on muotoiltu hyvin. Lukekaa ihmiset ja ottakaa puheiden taustoista selvää. Siitä se ymmärrys kanssaihmistä kohtaan kasvaa, vaikka aina ei tarvitse olla samaa mieltä, Muuri kehottaa.

Pääsihteeri Jouko Muuri on vakuuttunut, että luokkaerojen syvenemistä voi parhaiten estää puolustamalla koulutusta ja sivistystä. Tyytyväisenä hän toteaa tämän hetkisen maan hallituksen ajattelevan hyvin samankaltaisesti. 

Työväen Sivistysliitto juhlii satavuotisuuttaan Helsingissä Paasitornissa sunnuntaina 1. syyskuuta 2019 klo 12 alkaen. Juhlakonsertissa on kuultavissa mm. Juha Hurmeen tekstiin sävelletty juhlakantaatti.