#Sivistysliike hengenpimeyttä vastaan Jyväskylän Talvessa 7.2.

Tiedote 17.1.2019

Työväen Sivistysliitto TSL käynnistää 100-juhlavuoden julkaisemalla toimittaja Ville Blåfieldin kirjoittaman ja Editan kustantaman kirjan Hengenpimeyttä vastaan, puheenvuoroja sivistyksestä 5. helmikuuta 2019. 

“Sivistyksen pääperusteisiin kuuluvat äly ja tieto, tunne ja siveys, mutta ei ole olemassa eri älyä ja eri tietoa yläluokkaa ja alaluokkaa varten”, totesi professori ja ministeri Väinö Voionmaa sivistysliikkeen perustamisesta vuonna 1919. Jyväskylässä syntyneen Voionmaan syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta 12.2.2019.

Sivistyksen ja sen myötä osallisuuden jakaminen kaikille kansanosille on ollut Suomen itsenäisyyden ajan suuri idea ja menestystarina. Mutta kuka kantaa vastuuta sivistystyöstä nyt? Jakaako propaganda taas kansaa? Mitä sivistys ylipäätään nyky-yhteiskunnassa tarkoittaa? 

Blåfieldin kirja luo katsauksen suomalaisen työväensivistystyön historiaan ja sivistysdebatin nykypäivään. Tutkijat, poliitikot, taiteilijat ja yhteiskunnalliset ajattelijat Kari Enqvististä Koko Hubaraan, Ronja Salmesta Eero Ojaseen, Tuomas Nevanlinnasta Anu Koivuseen ja Palefacesta Erkki Tuomiojaan esittävät poleemisia näkemyksiä sivistystyön tilasta ja sivistyksen merkityksestä. 

TSL järjestää kirjan teemojen pohjalta tilaisuuksien sarjan. Ensimmäinen keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Jyväskylän seudun Opintojärjestön kanssa Jyväskylän Talvessa 7. helmikuuta klo 14-16. Jyväskylän yliopistolla, päärakennuksen juhlasalissa on keskustelu Voionmaan perinnöstä ja tämän päivän sivistyksestä. Professori Maria Lähteenmäki pitää Voionmaata käsittelevän puheenvuoron. Keskustelemassa ovat filosofi Tuomas Nevanlinna, toimittaja Koko Hubara, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, sekä moderaattorina toimittaja Ville Blåfield. Tilaisuus on avoin yleisölle.

Samana iltana TSL ja Laulu ottaa kantaa -verkosto järjestävät klubi-illan ravintola Popparissa, jonka pääesiintyjinä ovat Paleface ja Laulava Unioni.