Suuren suomalaisen sivistysmiehen Väinö Voionmaan syntymästä 150 vuotta

Tiedote 4.2.2019

”Sivistyksen pääperusteisiin kuuluvat sivistys ja äly, tunne ja siveys, mutta ei ole olemassa eri älyä ja eri tietoa yläluokkaa ja alaluokkaa varten”, professori ja ministeri Väinö Voionmaa kirjoitti sata vuotta sitten, kun hänen aloitteestaan perustettiin Työväen Sivistysliitto vuonna 1919.

Sivistysliikkeen tehtäväksi tuli taistella Voionmaan sanoin ”hengenpimeyttä vastaan” ja nostattaa työväestön itsetuntoa koulutuksella ja kulttuuritoiminnalla sisällissodan vaikeissa jälkimainingeissa. Työväen sivistystyö viettää 100-vuotisjuhlavuottaan ja samanaikaisesti suuren suomalaisen sivistysmiehen syntymästä Jyväskylässä tulee kuluneeksi 150 vuotta 12.2.2019.

Jyväskylän Talvi ja työväen sivistysliikkeen tämän päivän toimijat nostavat esiin Voionmaan ajattelua ja sivistyksen merkitystä tämän hetken ”hengenpimeyttä vastaan” 7. helmikuuta järjestettävissä Talven tapahtumissa.  

7.2. klo 13 sivistysmiehen muistaminen Voionmaan patsaalla
Työväen Sivistysliiton pääsihteeri Jouko Muuri,TSL:n JKL:n seudun opintojärjestön puheenjohtaja Mika Kelander, KSL-Opintokeskuksen vt. opintojohtaja Tarja Muukkonen, Jyväskylän seudun Sivistystyön puolesta tutkija Matti Vesa Volanen, Jyväskylän työväenyhdistyksen puolesta professori emeritus Kimmo Suomi muistavat työväenliikkeen sivistysmiestä ja laskevat kukat Väinö Voionmaan patsaalla Keskikadun ja Vellamonkadun kulmassa.

7.2. klo 14 Hengenpimeyttä vastaan -seminaari Jyväskylän yliopistolla
Työväen Sivistysliitto TSL järjestää seminaarin Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa Hengenpimeyttä vastaan, Väinö Voionmaan perintö, ja sivistystyön merkitys ja tarve nyky-Suomessa. Johdantopuheen pitää Itä-Suomen yliopiston historian professori Maria Lähteenmäki. Keskustelemassa ovat filosofi Tuomas Nevanlinna, toimittaja Koko Hubara, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ja moderaattorina toimittaja Ville Blåfield, jonka kirja Hengenpimeyttä vastaan, Puheenvuoroja Sivistyksestä julkaistaan 5. helmikuuta. Tiedustelut kirjasta: kustannusjohtaja Raimo Savolainen, Edita Publishing Oy, 040 860 2867.

7.2. klo 20 alkaen Laulu ottaa kantaa -klubi Popparissa
TSL, KSL ja Laulu ottaa kantaa-verkosto järjestävät ohjelmaa Talven klubilla ravintola Popparissa, Puistokatu 2-4, Jyväskylä. Esiintyjänä ovat Paleface ja Laulava Unioni sekä MC Kajo+Vicci.