Tervetuloa Kimmo Kiljusen Pienen maan selviytymistarina -teoksen julkaisutilaisuuteen 4.5. klo 14.30

Venäjän hyökkäys Ukrainaan mursi Euroopan turva-arkkitehtuurin perustan. Suomessa käynnistyi vakava keskustelu Natoon liittymisestä. Ei vai Kyllä kysytään päättäjiltä. Kansanedustaja Kimmo Kiljunen halusi ymmärtää tehtävän ratkaisun merkityksen koko laajuudessaan. Syntyi teos Pienen maan selviytymistarina – ei ja kyllä sotilaalliselle liittoutumiselle.

– En halua tehdä päätöstä mielijohteesta, tunnesyistä, tarkoitushakuisesti tai opportunistisesti. Halusin ymmärtää, mitä päätämme ja miksi, Kiljunen painottaa.

Julkaisu kartoittaa historian kautta tähän päivään Suomen turvallisuuspolitiikan reunaehdot ja ne vaihtoehdot, jotka nykyisillä päättäjillä on käsissään. Kiljunen punnitsee Suomen ja Ruotsin geopoliittisen aseman samankaltaisuutta ja erilaisuutta sekä erilaisten ratkaisujen merkitystä.

Teos vastaa kysymykseen Ei vai Kyllä. Se myös arvioi, mitä tehdyn päätöksen jälkeen seuraa. Pienen maan selviytymistarinalla on jatko, oli ratkaisu mikä tahansa.

Eväitä keskusteluun ja päätöksentekoon

Kiljusen kirjoittama teos on osa Työväen Sivistysliiton turvallisuuspoliittista julkaisusarjaa ja jatkaa omalta osaltaan turvallisuuspoliittisen keskustelun näkökulmien avaamista.

– Tällä julkaisulla haluamme tuoda esiin pienen maan pitkää polkua itsenäisyyteen ja sitä, miten vaikeissa ja monimutkaisissa olosuhteissa tuo itsenäisyys on säilytetty, pääsihteeri Jouko Muuri kertoo.

Muuri tähdentää, että tuleva päätös Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on vaikutuksiltaan jopa vuosikymmenten päähän ulottuva, siksi niiden vaikutusten kiihkoton ja asiantunteva pohtiminen ennen päätöstä on paikallaan. Sivistystehtävänä tämä kuuluu TSL:n perustehtäviin.


Median edustajat voivat tilata teoksen etukäteen tutustuttavaksi embargolla. Tilaus tehdään ma 2.5. klo 10 mennessä osoitteeseen viestinta@tsl.fi. Materiaali toimitetaan tilanneille maanantaina klo 12.

Julkaisutilaisuus: Pienen maan selviytymistarina – ei ja kyllä sotilaalliselle liittoutumiselle, VTT Kimmo Kiljunen
Aika: 4.5. klo 14.30–15.30
Paikka: Kansalaisinfo, Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3 (sisäänkäynti Mannerheimintien puolelta), Helsinki. Kansalaisinfossa järjestettäviin tilisuuksiin saapuvia pyydetään varautumaan turvatarkastukseen.

Lisätiedot
Minna Virolainen
viestinnän asiantuntija, Työväen Sivistysliitto TSL
minna.virolainen@tsl.fi, puh. 040 192 1465