TSL ja laulu ottaa kantaa Valkeakoskella

Sata vuotta täyttävä Työväen Sivistysliitto TSL viettää juhlavuottaan Valkeakoskella Työväen Musiikkitapahtumassa perjantaina 26. heinäkuuta 2019. Musiikkitapahtuman perustivat TSL:n paikalliset aktiivit 1970-luvun alkupuolella.

TSL:n ohjelma käynnistyy perjantaina 26.7. klo 14.30 - 15.30 Jylhävaara-salissa keskustelulla, jossa kysytään provosoivasti Onko kansanliikkeiden aika ohi? - Voimaa ja liikettä järjestämällä. Tilaisuudessa ovat keskustelemassa PAM:in puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen, Pohjoismaiden Teollisuustyöntekijöiden pääsihteeri Reijo Paananen, Teollisuusliiton järjestämisvastaava Aslak Haarahiltunen, Sähköliiton vastaava järjestöasiantuntija Reijo Salmi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Klo 18 Salakapakan lavalle nousee ruotsinsuomalainen Anna Järvinen, joka on ruotsalais-suomalainen säveltäjä, laulaja, muusikko. Hän kuului Granada-ryhmään ennen sen hajoamista vuonna 2003. Järvinen aloitti sen jälkeen soolo-uran ja on työskennellyt mm. Olle Ljungströmin, Melody Clubin, Dungenin, Björn Olssonin ja Olavi Uusivirran kanssa.

Järvisen jälkeen lavalle nousevat Paleface ja Rajamäen Pojat. Kisällilauluyhtye Rajamäen Pojat ja Paleface ovat esiintyneet TSL:n hallinnoiman musiikkiverkoston Laulu ottaa kantaa-klubeilla. Yhtye toimi jo 1920-luvun Helsingissä, ja siitä sai alkunsa myös legendaarinen Dallapé-orkesteri, joka on jatkanut vaihtuvilla kokoonpanoilla näihin päiviin asti, ja nyt orkesterin kipparina on Juha Hostikka. Myös Rajamäen Pojat esiintyvät edelleen. Nykykokoonpanossa esiintyvät uuden Dallapén Juha Hostikka (laulu), Niko Kumpuvaara (haitari), Anssi Nykänen (rummut) ja Jarmo Julkunen (banjo).

TSL:n juhlapäivä huipentuu klo 21.30 festivaalialueen päälavalla, kun suurta suosiota kerännyt Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana nousevat lavalle. Yhtye yhdistelee jazzia ja hiphop-musiikkia. Yhtye muodostuu säveltäjä-kitaristi Valtteri Pöyhösen johtamasta 17 jäsenisestä Ricky-Tick Big Bandistä sekä rap-muusikoista Tommy Lindgrenistä, Redramasta ja Palefacesta. Seitsemän vuoden ja kolmen levyn jälkeen Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana viettää viimeistä keikkakesäänsä, joten kannattaa saapua paikalle.

TSL on järjestänyt useita tilaisuuksia juhlavuotensa aikana sekä julkaissut toimittaja Ville Blåfieldin kirjoittaman kirjan Hengenpimeyttä vastaan, Puheenvuoroja sivistyksestä. Kirjassa on haastateltu mm. Karri Miettistä eli Palefacea. 

TSL:n juhlavuoden päätapahtuma on liiton perustamispäivänä 1. syyskuuta 2019, jolloin kokous- ja konferenssikeskus Paasitornissa Helsingissä on luvassa rentoa keskustelua ja kulttuuria. Klo 12 alkaen Sivistystä ja shampanjaa -brunssilla Paasisalissa viihdyttää Kirsti Alho ja All About Eve. Brunssin lomassa toimittaja Ville Blåfield haastattelee kiinnostavia henkilöitä. Klo 15 on Koiton Laulun Opi perusasiat -konsertti Paasitornin juhlasalissa.

Ohjelmistossa on uutta ja vanhaa sekä kuoronjohtaja Tomas Takolanderin kirjailija Juha Hurmeen tekstiin säveltämä kantaesitys, jota säestää Helsingin Concordia-orkesteri ja laulusolistina Antti Mähönen.