Työharjoittelu TSL:ssä opetti uutta sekä alastani että arvoista ja vaikuttamisesta

Olen 21-vuotias media-alan ja kuvallisen ilmaisun opiskelija Vantaan ammattiopistosta Variasta. Sain mahdollisuuden olla Työväen Sivistysliitossa työharjoittelussa 26.10.–11.12.2020. Hain työharjoitteluun TSL:ään, koska olen kiinnostunut sivistyksestä, elinikäisestä oppimisesta ja itsensä kehittämisestä. Ohjaan tekemiseni näiden arvojen saavuttamista kohti jokapäiväisessä elämässä: luen, harrastan kulttuuria ja vaikutan.

Löysin TSL:n työharjoittelupaikan kouluni työpaikkalistalta. Silmiini pomppasi nimi Työväen Sivistysliitto. Olin heti kiinnostunut. Työväen Sivistysliitto oli sanana hieno ja katsoessani liiton arvot, huomasin, että ne olivat samankaltaiset kuin omat arvoni. Tuntui päivänselvältä, että yrittäisin saada tämän paikan. Soitin TSL;ään, ja puhelimen toisesta päästä vastasi todella ystävällinen ja asiallinen kaveri, Tuomas. Tiesin jo silloin, että tämä olisi oikea paikka minulle.

TSL:n ajamia asioita on tärkeää edistää Suomessa. Näitä ovat esimerkiksi sivistys, tasa-arvon edistäminen, vähemmistöjen oikeuksien parantaminen ja työttömyyden sekä syrjäytymisen ehkäisy. Opin harjoitteluni aikana, miten näitä asioita voi edistää. Minuakin kiinnostaa saada mahdollisuus vaikuttaa, osallistua ja tehdä Suomesta parempi paikka. On hienoa, että olen saanut mahdollisuuden olla mukana toiminnassa, jossa kiinnostutaan näistä epäkohdista ja vaikutetaan niihin.

Työharjoitteluni Työväen Sivistysliitossa oli mielenkiintoinen  ja opin sen aikana paljon. Yksikään päivä ei ollut samanlainen. Eniten tein erilaisia taittotöitä, taustakuvia ja kuvankäsittelyä Photoshopilla. Lisäksi autoin studiolla järjestettävissä webinaareissa ja kuvasin kuvituskuvaa ja lyhyitä videoita ulkona. Tein myös käsin piirroksia, joita siirsin Photoshopiin ja muokkasin edelleen. 

En myöskään unohtanut kirjoittaa vihkoon muistiinpanoja erilaisista asioista, jotka olivat mielenkiintoisia ja joita arvelin tarvitsevani tulevaisuudessa. Kaiken uuden kirjoitin muistiin. Esimerkiksi taustakuvia en ollut koskaan aiemmin tehnyt, mutta tekemäni työ otettiin hyvin vastaan, joten ilmeisesti onnistuin siinä.

Voisin kuvailla työharjoittelua näillä sanoilla: hauska, jännittävä, monipuolinen ja aika-ajoin haasteellinen. Välillä oli rankkaa, mutta vastapainoksi oli myös sopivassa suhteessa rentoa. Oli kiva kokea, millaista on tehdä media-alan ja kuvallisen ilmaisun töitä käytännössä. 

TSL:ssä kaikki työkaverit ottivat minut sydämellisesti mukaan. Oli innostavaa, että sain myös tavata tärkeitä ihmisiä ja vaikuttajia työharjoitteluni aikana.

Kokemus oli mittaamattoman arvokas, mieleenpainuva ja opettavainen. Olen iloinen ja kiitollinen siitä, että sain mahdollisuuden työskennellä näin tärkeässä paikassa.  

Tiia Lempinen
media-alan ja kuvallisen ilmaisun opiskelija
Vantaan ammattiopisto Varia