Työväenkirjallisuuden päivä: Äly
Aika: la 7.9. klo 11–18
Paikka: Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8, Tampere
Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Työväenkirjallisuuden päivän teemana on tänä vuonna Äly. Teemalla otetaan kantaa hallitsemattomalta tuntuvaan maailmantilaan sekä siihen, miten teknologinen kehitys muuttaa tapaamme soveltaa tietoa ja luoda uutta. Ovatko älylaitteet korvanneet itsenäisen ajattelun? Korvaako tekoäly lopulta luovan ihmismielen – tai ihmisälyllä rakennetut laitteet työntekijät? Miksi maailma näyttää juuri nyt kaoottiselta, ”järjettömältä”? Voiko ihmisäly yhdessä inhimillisten tunteiden ja sivistyksen kanssa sittenkin pelastaa maailman? Vai onko älyttömyys korruptoinut sivistyksenkin?
Pääohjelma koostuu paneelikeskusteluista, haastatteluista ja esitelmistä. Pääohjelmiston avaa suuri paneeli tekoälyn vaikutuksesta luovaan työhön. Tekoälyn uhista ja mahdollisuuksista keskustelevat kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, sarjakuvataiteilija Tommi Musturi, kuvataiteilija Jussi Lahtinen ja kirjallisuudentutkija Juha Raipola Pääohjelmiston toisessa suuressa paneelikeskustelussa kuvataiteilija Riina Tanskanen, kansalaisaktivisti ja kirjailija Risto Isomäki, kirjailija Aleksanteri Kovalainen ja filosofi Teppo Eskelinen pohtivat, miksi niinkin älykäs eläin kuin ihminen ei onnistu luomaan kestävää yhteiskuntaa. Tapahtuman aikana kunnioitetaan runoilija Katri Valaa, joka kuului 1930-luvun kulttuurivasemmistoon ja jonka kuolemasta tuli tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Tähtihaastateltavaksi tapahtumaan on tulossa kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Sirpa Kähkönen
Työväen Sivistysliitto järjestää osana Työväenkirjallisuuden päivää keskustelun Tekoäly demokratian ja sivistyksen tukena, klo 16.30–17.15 Työväenmuseo Werstaan Bertel-salissa. Teemasta ovat keskustelemassa Sitran Digitaalinen valta ja demokratia -projektin johtaja Jukka Vahti, Oulun yliopiston teknologiatuetun oppimisen- ja opetuksen yliopistonlehtori Jari Laru sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) järjestämispäällikkö Ossi-Pekka Ollikainen.
Keskustelussa pohditaan tekoälyä demokratian edistämisen näkökulmasta ja millä tavoin tekoäly voi mahdollistaa sivistyksen, kulttuurin ja järjestökentän toimintaedellytyksiä tulevaisuudessa. Keskiössä on lisäksi tekoälyn rooli uudistuvan järjestötoiminnan työkentässä. Uhkakuvien sijaan keskitytään ennen kaikkea mahdollisuuksiin.
Lisätietoa Työväenkirjallisuuden päivästä ja sen ohjelmisto tapahtuman verkkosivuilla www.tyovaenkirjallisuudenpaiva.com.
Tekoäly demokratian ja sivistyksen tukena -keskustelu on osa TSL:n Kestävämpi tulevaisuus -teemavuotta, jossa tavoitteena on muistuttaa toivosta muutosten keskellä.