Työväenkirjallisuuden päivän keskiössä yhteiskunnallisten tekojen ja toiveiden vuoropuhelu

Työväen Sivistysliitto on mukana Työväenkirjallisuuden päivässä, joka järjestetään la 2.9. klo 11–18, Työväenmuseo Werstaalla Tampereella. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Tapahtuman teemana on tänä vuonna teot ja toiveet. Yhteiskunnallinen toimijuus on toiveiden ja tekojen vuoropuhelua. Toivo paremmasta maailmasta motivoi yksilöitä tekoihin. Sankarilliset teot luovat toivoa epätoivoisissakin tilanteissa. Joskus teot ja toiveet eivät kuitenkaan kohtaa. Tämä näkyy esimerkiksi edustuksellisessa demokratiassa, jossa äänestäjien toiveet saattavat muuttua pettymyksiksi reaalipolitiikan paineessa. Teot tuottavat toivoa, toivo tekoja – toivottomuus taas passivoi tai jopa radikalisoi. Kirjailijat ovat tekijöitä, jotka suodattavat ja tulkitsevat toivon ja toivottomuuden ristiriitaa.

Tapahtuman pääohjelma koostuu paneelikeskusteluista, haastatteluista ja esitelmistä.

  • Avauspuhe kansanedustaja Minja Koskela
  • Kirjailijat Natalia Kallio, Jarmo Teinilä, Kashmeera Lokuge ja Anu Kolmonen keskustelevat Seppo Puttosen johdolla yhteiskuntaluokan ja kirjallisuuden suhteesta. Onko työläiskirjallisuus tekemässä Suomessa paluuta?
  • Tapio Bergholm pitää juhlaesitelmän presidentti Mauno Koivistosta, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.
  • Anna Rajavuori ja Asta Leppä keskustelevat eriarvoisuudesta yhteiskunnallisena, mutta samalla syvästi henkilökohtaisena ilmiönä.
  • Tähtihaastateltavana on Kari Hotakainen, jota tapahtumassa haastattelee Milla Peltonen.
  • Tapahtuman lopussa keskiössä on ihmisen ja luonnon suhde ympäristökatastrofin aikakautena. Mikko Pelttarin johdolla aiheeseen syventyvät Ville-Juhani Sutinen, Olli Sinivaara ja Elisa Aaltola.

Pääohjelman lisäksi tapahtumassa on runsas näytteilleasettajien ohjelma sekä kirjamyyntiä.

Lisätiedot tapahtuman verkkosivuilla www.tyovaenkirjallisuudenpaiva.com

Työväenkirjallisuuden päivää järjestävässä työryhmässä on jäseniä Työväenmuseo Werstaalta, Kansan Sivistystyön Liitosta, Työväen Sivistysliitosta, Tampereen yliopistosta ja pirkanmaalaisista kulttuuriyhdistyksistä. Tapahtuman kummeina toimivat kansanedustajat Jukka Gustafsson ja Anna Kontula.