Uudet näkökulmat arjen ilmiöihin synnyttävät kantaaottavia lauluja

Neljä ihmistä esiintymässä, yksi heistä laulaa mikkiin.

Mitä tapahtuu studion salattujen ovien takana? Kuinka laulut syttyvät eloon ja kuinka niihin saadaan mukaan ripaus taikaa ja rouheutta? Kahdeksan laulaja- ja lauluntekijää tutustui Laulu ottaa kantaa -studiotyöpajassa musiikinteon maailmaan ammattilaisten johdolla. Syntyi uusia lauluja, joiden julkaisukanavana käytetään vain sosiaalista mediaa. Uudet tekijät saavat kantaaottavat laulut esiin poikkeuksellisella tavalla. Näitä biisejä ei radiosoitossa kuulla, vaikka pitäisi. Laulujen teemat vaihtelevat riippuvuudesta metsän raivaukseen. Jokaisessa kappaleessa on oma tärkeä sanomansa.

”Kautta aikain kantaaottavin suomalainen on Maamme-laulu”, toteaa studiotyöpajan ohjaaja kuplettipoppari Jukka Takalo ja jatkaa: ”Parhaimmillaan kantaaottava laulu tuo uusia näkökulmia arjen ilmiöihin”.

Takalo on ollut ohjaamassa jo viittä erilaista Laulu ottaa kantaa -työpajaa ja kätilöimässä useita kantaa ottavia lauluja. Studiotyöpajassa jakoivat oppejaan myös Wolfbeat-studion omistaja ja tuottaja Pentti Amore sekä äänittäjä-elokuvaäänisuunnittelija Katz.

”Mahdollisuus päästä äänittämään oma biisi oikeassa studiossa ja näkemään miltä se kuulosta siellä. Kun itsekseen tekee biisejä, niin tärkeää on myös päästä näkemään muita ja pallotelemaan, mitä voisi oman musiikin kanssa tehdä”, kertoo Miika syistä, miksi hakeutui mukaan työpajaan. Osallistujat pääsivät äänittämisen ja miksaamisen lomassa myös harjoittelemaan yhdessä nopeaa biisien tekoa ja kokeilemaan somevideoiden tekemistä.

”Kantaaottavien laulujen tekeminen on tärkeää, koska niissä käsitellään sellaisia teemoja, jotka ovat ihmisille tärkeitä. Niillä voi myös tarttua yhteiskunnan epäkohtiin. Musiikki on todella voimakas tapa saada näitä asioita esille”, pohtii Värjö, jonka kappale käsittelee erilaisia riippuvuuksia. Studiotyöpajassa tuoteituista lauluista välittyy vahvasti tunne ja sanoma. Näitä biisejä kannattaa kuunnella!

Laulu ottaa kantaa -studiotyöpajassa äänitetyt kappaleet saavat ensiesityksen torstaina 17.6.2021 klo 9 Laulu ottaa kantaa -Youtube-kanavalla ja Facebookissa.

Uunituoreita kantaaottavia lauluja pääset kuuntelemaan livenä Jukka Takalon johdolla Valkeakoskella, Työväen musiikkitapahtuman kesäkonsertissa, lauantaina 31.7.2021 klo 15.30. Lisätiedot ja liput: www.valmu.com/

Lisätiedot: Tuomas Finne p. 050 374 0315, tuomas.finne@tsl.fi ja Jutta Lithovius p. 0400 308 509 jutta.lithovius@ksl.fi

Laulu ottaa kantaa studiotyöpajan on tuottanut KSL-opintokeskus ja Työväen Sivistysliitto TSL ry ja se on osa Laulu ottaa kantaa yhteistyöverkostoa.