Mediataitopäivät 2020

Ajankohta -

Kurssipaikka
  • Kylpylähotelli Scandic Aulanko
  • Aulangontie 93

Mediataitopäivät 2020

Miksi mediataitojen kehittäminen on tärkeää? Lasten ja nuorten mediataitojen oppimiseen panostetaan, mutta ne ovat aikuisillekin välttämättömiä perustaitoja. Mediataidot sisältävät paitsi vastaanotetun tiedon ymmärtämisen ja arvioimisen, myös laitteiden käyttötaidot, tiedonhakutaidot ja vuorovaikutustaidot.

Haluaisitko kehittää taitojasi?  Tule mukaan Mediataitopäiville luomaan katse tulevaisuuteen ja pohtimaan, millaisessa maailmassa elämme vuonna 2030.

Työpajoissa paneudumme erilaisiin aiheisiin: Miten voimme tässä ja nyt hyödyntää tekoälyä, somea ja erilaisia verkkoviestinnän työkaluja? Miten liikkua verkossa turvallisesti? Kuinka some toimii edunvalvonnassa? Jokainen osallistuja voi osallistua kahteen työpajaan.
 

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumislomake
 

Työpajat

Tarkemman aikataulun löydät otsikon yläpuolelta, kohdasta Ohjelma.

Työpaja 1: Tekoäly. Nyt. – Olenko korvaamaton?  
Marjut Pihonen-Randla / PAM

Onko tekoäly tulevaisuuden dystopiaa vai utopiaa vai onko se jo nykyaikaa? Miten tekoäly näkyy jo elämässäsi? Mitä tulevaisuuden töitä digitaalinen loikka ja tekoälyn mukaan tuleminen luo? Oletko korvattavissa? Nämä ja muut pelot otetaan rohkeasti esiin työpajassa ja ideoimme tulevaa! Muutoksen ytimessä on aina ihminen, mutta onko ihminen kehityksen esteenä? Luoko kone parempaa tulevaisuutta vai olemmeko ohjaksissa? Uusissa tulevaisuuden töissä koontuu itsenäinen ajattelu, vanhojen toimintamallien purkaminen, haastaminen, kyseenalaistaminen. Miten nämä näkyisivät omissa töissämme?

Työpaja 2: Sosiaalinen media edunvalvonta-areenana
Marjo Pihlajaniemi / SAK

Miten voisit hyödyntää somea ammattiyhdistystoiminnassa tai muussa vaikuttamistyössä? Sosiaalinen media on työkalu, jolla voi pitää yhteyttä isojenkin joukkojen kanssa ja tavoittaa myös täysin uusia ihmisiä tai ihmisryhmiä. Tutustumme Facebookin, Twitterin ja Instagramin mahdollisuuksiin. Hyvä jos sinulla on etukäteen tili olemassa ainakin yhdessä näistä. 

Työpaja 3: Verkkoviestinnän työkalut
Mika Ukkonen / TSL

Korona sai kaikki opettelemaan verkkotyöskentelyä. Koko maailma otti ison digiloikan. Miten me voimme vielä monipuolistaa taitojamme verkkotyössä? Kuinka rakentaa virtuaalinen työtila tai oppimisympäristö? Sopiiko sosiaalinen media epämääräisyydellään mihinkään - vai onkos se sittenkin voimavara? Tule rakentamaan toimivaa verkkotyöympäristöä jo tuttujen perinteisten välineiden ympärille. 

Työpaja 4: Ota some haltuun fiksusti
Terhi Meriläinen / TSL

Somessa kannattaa roikkua viisaasti. Some on parhaimmillaan loistavaa ajanvietettä ja esimerkiksi osa työtä tai luottamustoimintaa, mutta kanavissa roikkuminen pahimmillaan tappaa luovuuden. Työpajassa otamme haltuun sosiaalisen median hyödyt ja ilot, opimme someajankäytön niksejä ja jaamme toisillemme parhaita käytäntöjä. Tämä workshop on sekä sinulle, joka tiedät käyttäväsi liikaa somea että sinulle, joka pohdit, pitäisikö siellä ehtiä aktivoitua. 

Työpaja 5: Tietoturvan ABC
 Julia Nurmi / TSL

Tästä työpajasta saat selkeitä toimintaohjeita ja vinkkejä muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miten varmuuskopioit tiedostot? Miten suojaat laitteet ja henkilökohtaiset tietosi? Miten poistat haittaohjelmat? Miten toimit, jos vahinko sattuu? Pajatyöskentelyn tuoksinnassa ehditään käsitellä myös osanottajien esiin nostamia kysymyksiä