Koulutus rohkaisi jatkamaan omassa työssä

– Epäröin alussa, että onko minusta tähän. Opinko uutta, muistanko opittua, Minna Huopainen kertoo.

Minna osallistui Osaamisen ohjaksissa -perustaitokurssille Helsingissä keväällä 2022. Hän huomasi kurssimainoksen helsinkiläisessä kirjastossa ja kyseli aloituspäivänä, vieläkö mahtuisi mukaan. Koulutussuunnittelija Pinja Kuusenaho toivotti tervetulleeksi ja niinpä Minna hyppäsi siltä istumalta metroon ja oli minuutilleen paikalla, kun kurssi alkoi.

– Sain pahan aivotärähdyksen vuonna 2020 kaatuessani työpaikallani. Muistini ei ole ollut ennallaan sen jälkeen, Minna kertoi heti kurssin alussa.

Omalla avoimuudellaan hän avasi keskustelun, joka rohkaisi myös muita osallistujia kertomaan omaan tilanteeseen vaikuttaneista tekijöistä. Juuri avoimuutensa ja positiivisen luonteensa ansiosta Minna oli kurssilla tärkeä ryhmähengen luoja.

Onnettomuuden jälkeen Minna ei ollut juurikaan saanut onnistumisen kokemuksia omasta oppimisestaan, joten luottamus oppimiskykyyn oli alhainen. Eniten häntä jännitti tekstintuottaminen ja ns. uuden luominen, kuten Word-tiedoston tai Excel-taulukon teko.

Kurssilla opetettiin, että on tärkeää ymmärtää tietokoneohjelmien logiikka, ei muistaa ulkoa missä mikäkin toiminto on. Minna kertoo luottonsa koneita kohtaan kasvaneen ja uskaltaa nyt “klikata ja katsoa, mitä sitten tapahtuu”, eikä hätäänny enää niin helposti. Kone ei tunnu enää yhtä vieraalta, eikä hän pelkää sen menevän rikki.

Yllättävimmäksi Minna koki sen, miten nopeasti hän omaksui verkko-oppimisympäristö Howspacen sekä Googlen Drive -pilvipalvelun käytön. Tulevaisuudessa hän haluaisi jatkaa opiskelua Excel-kurssilla.

– Sillähän voi tehdä vaikka mitä! Innostuin Excelistä, Minna iloitsee.

Osaamisen ohjaksissa -kurssilla käsiteltiin myös oppimista edesauttavia ja vaikeuttavia tekijöitä sekä erilaisten oppimisen apukeinojen hyödyntämistä. Kurssilaisia kannustettiin pohtimaan omaa oppijuuttaan ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Minna kertoo oppivansa parhaiten näkemällä ja kuulemalla.

– Minulla on hyvä visuaalinen muisti. Eri värit auttavat oppimaan ja muistamaan. Tein kurssilla paljon muistiinpanoja käsin. Muistan esimerkiksi, että jossain asiassa on kolme eri kohtaa, kun olen kirjoittanut ne ylös. Myös eriväriset post-it laput auttavat.

Oppimispäiväkirjan teko oli Minnasta työlästä, mutta hän täytti päiväkirjaa sitkeästi ja kurssien edetessä sen tekoon löytyi rutiini. Päiväkirja valmistui, mikä kohensi itsetuntoa edelleen.

– Tein jotain, minkä koin itselleni lähes mahdottomaksi. Loin itse tekstiä ja sain valmista!

Kirjallisen tuottamisen lisäksi Minna koki saaneensa harjoitusta ja varmuutta omasta itsestään puhumiseen. Parhaiten hänelle jäi mieleen työhaastatteluharjoitukset parin kanssa.  Vertaistuki ja kannustava ilmapiiri auttoivat itseluottamuksen kasvussa. Kurssikaverit ja opettajat sparrasivat sekä kannustivat ja pienessä ryhmässä jäi aikaa myös vapaalle keskustelulle.

Minna tunsi saaneensa kurssilla onnistumisen kokemuksia. Hän huomasi myös, että oli aivan suotta ollut epäilevä ja vaatimaton oman oppimisensa suhteen.

– Myös lähipiiri huomasi, että kurssi teki minulle hyvää. Jokainenhan tarvitse elämässä oivalluksia ja oppimisen kokemusta sekä onnistumisia.

Minna työskentelee yksityisyrittäjänä. Työtapaturman takia tulevaisuus yrittäjänä tuntui epävarmalta ja kurssin alkamisen aikoihin hän mietti siirtymistä muihin tehtäviin. Kurssilla hän sai apua ammatillisiin pohdiskeluihin. Uusista ideoista huolimatta Minna päätti kuitenkin jatkaa yrittäjänä, ja Torpedo-kahvilan ovet avautuivat jälleen kesäksi. Vaikka päätös syntyi osittain olosuhteiden pakottamana, taustalla vaikutti myös lisääntynyt itseluottamus ja kurssilta uudelleen löytynyt eteenpäin ajava voima.

Oman kokemuksensa perusteella Minna kannustaa osallistumaan koulutukseen, jos perustaitojen vahvistaminen mietityttää.

– Rohkeasti mukaan! Me ollaan kaikki erilaisia oppijoita. Meidän kurssilla osallistujilla oli eritasoista osaamista, mutta se ei haitannut. Eikä odotettu, että kaikki tekevät samanlaisia tuotoksia. Ihminen otettiin ihmisenä. Kaikki hyväksyttiin sellaisena kuin on.

Minna Huopaisen haastatteli ja “hoksautti” eli piti henkilökohtaiset osaamisen kehittämisen keskustelut koulutussuunnittelija Pinja Kuusenaho, joka veti Osaamisen ohjaksissa -hankkeen.

Lisätietoa hankkeesta: Osaamisen ohjaksissa

Kuuntele Äänimerkki-podcast: Uskoa omiin kykyihin
Podcastissa Inari Juntumaa keskustelee Osaamisen ohjaksissa -hanketta vetäneen Pinja Kuusenahon ja Oma polku -hanketta vetäneen Säde Tahvanaisen kanssa aikuisten perustaitokoulutushankkeiden vaikuttavuudesta.