Uskallanko tunnustaa etten osaa?

Istun koulutuksessa. Olen pudonnut hetki sitten kärryiltä. En oikein ymmärtänyt mistä puhuttiin. En tohdi pysäyttää opettajaa ja koko muuta ryhmää kysyäkseni asiaa. Hävettää. Alan puuhailla omiani. Olen kyllä läsnä. Kiinnostustasoni kuitenkin romahtaa, koska en enää pysty myöskään tekemään seuraavaa tehtävää aiemman putoamiseni vuoksi. Ehkä jätän seuraavan oppitunnin välistä.

Kuulostaako tutulta? Tuo tilanne on sattunut varmasti meille kaikille jossain vaiheessa elämäämme. Olemme ehkä omiin taitoihin nähden liian vaativalla kurssilla tai jotain on jo aiemmin jäänyt oppimatta ja niiden aukkojen vuoksi tuntuu, ettei selviä eteenpäin.

Noissa putoamistilanteissa taitojen perusharjoittelu on jäänyt usein liian vähälle tai huomio on hetkeksi herpaantunut. Siksi on välillä palattava oppimisessa takaisinpäin harjoittelemaan aikaisempia taitoja. Se antaa ymmärryksen haastavammille tehtäville ja innon oppia uutta.

Tunnustan, että olin itse vastikään työnantajan järjestämässä excel -koulutuksessa, jossa osa asioista juuri kuvaamallani tavalla ”pyyhki yli”. En ennen kurssia osannut juuri mitään koko järjestelmästä. Tarvitsen paljon perustaitojen harjoittelua käytännön työssä ennen kuin pääsen kaikkein haastavimmalle tasolle perustaidoissa. Excelin huippuosaajan tasoa en ole ajatellut tavoitellakaan, alkeet riittävät työssäni.

On sallittua ja hyvin suotavaa palata treenaamaan perustaitoja. Ei ole häpeä tunnustaa osaamattomuuttaan. Enemmänkin se on menetetty mahdollisuus. Rohkaisen siis meitä kaikkia opinpolulle. Minä varmasti harjoittelen exceliä vielä pitkään, saatan palata peruskurssille.

Mitä taitoja sinulla on tarve kerrata? Jos tunnistat tarpeeksi digitaidot, arjen matematiikan, työelämätietouden ja työnhakuun liittyvät taidot - kuten sähköiset työnhakuasiakirjat sekä esiintymisvarmuuden hankkimisen työhaastatteluun - tai tarvitset työturvallisuuskortin, sinun kannattaa osallistua TSL:n Oma polku -kurssille. Parhaiten kurssit soveltuvat työnhakijoille, sillä kokonaisuus on viiden viikon mittainen. Toki myös työssäkävijät ovat yhtä tervetulleita.

Ensimmäinen kurssi starttaa Vantaalta 17.1. ja koulutukseen voi hakea alla olevan linkin kautta. Myöhemmin kursseja järjestetään myös Tampereella ja Työväen Akatemiassa Kauniaisissa.

Koulutukset ja ruokailu ovat maksuttomia, kustannamme myös matkalipun. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana Työväen Akatemia sekä Kiljavan Opiston Voionmaan koulutusyksikkö.  

Uskalluksella pääsee eteenpäin ja vanhojen taitojen kertaaminenkaan ei ole pahasta!

Säde Tahvanainen
Koulutussuunnittelija, TSL

Hae Oma polku -koulutukseen: www.tsl.fi/omapolku