Työväkeä, Sivistystä, Liikettä -historiateos

Työväen Sivistysliiton yli sadan vuoden mittaiselle taipaleelle mahtuu paljon kerrottavaa, niinpä myös tuosta taipaleesta kertova historiateos vaatii kaksi osaa, joista ensimmäinen julkaistiin 1.9.2022 ja toinen 13.2.2023.

Työväkeä, Sivistystä, Liikettä – Satavuotias Työväen Sivistysliitto -teoksen on kirjoittanut Tero Tuomisto; kotiseutuneuvos, valtiotieteiden maisteri ja historiantutkija, jolle Sivistysliitto tuli tutuksi jo 1970-luvulla.

TSL ei ole koskaan toiminut tyhjiössä; sen toimintaan on vaikutettu ja liitto on vaikuttanut ympäristöönsä. Tero Tuomisto kertookin pyrkineensä kuvaamaan teoksessa sekä Sivistysliittoa että sen toimintaympäristöä runsaan vuosisadan kuluessa. Hän kuvaa teoksen näkökulmaa avoimeksi: suomalaisen yhteiskunnan kokoiseksi ja kaikkea tarkastellaan ikään kuin liiton toimiston ikkunoista.

Historiateoksen ensimmäinen osa ulottuu Työväen Sivistysliiton perustamisesta sotavuosien jälkeiseen murrosaikaan. Toinen osa jatkaa TSL:n tarinaa 1940-luvulta liiton satavuotisjuhlavuoteen 2019.
 

Työväkeä, Sivistystä, Liikettä -historiateoksen 1. osa

Työväkeä, Sivistystä, Liikettä -historiateoksen 2. osa

Lisää historiateoksesta

Kuuntele Äänimerkki-podcast: Tuli tieto kuin valona pimeään

Koulutuspäällikkö Inari Juntumaa keskustelee historioitsija Tero Tuomiston kanssa Työväen Sivistysliiton alkutaipaleesta. Millaisessa tilanteessa ja miksi TSL perustettiin? Mitä merkitystä opintotoiminnalla oli?
”Tuli tieto kuin valona pimeään tai toivona tammeen terho.
Se lamppu, se lehti keskellään, he olivat opintokerho.”

Jos podcastin kuuntelu ei onnistu yllä olevasta upotuksesta, voit kuunnella jakson myös Anchor-palvelussa. Jakson tekstiversio on luettavissa TSL:n verkkosivuilla, jossa podcastit julkaistaan ajankohtaista-osiossa.

Lue Tero Tuomiston haastattelu Aikamerkistä: Menneisyyttä kannattaa muistaa